Ако някой се опитва да те манипулира, направи това

Делото на Джони Деп и Амбър Хърд вече е в миналото, но ние смятаме, че от него все още има какво да научим. Не за техния личен живот, а за нашия собствен. Преди това можете да си припомнете развръзката тук:

► Свърши се! Амбър Хърд с остра реакция след края на делото, Деп отваря „нова страница от живота си“

Актьорът заяви в съда, че се е криел с часове в банята, докато от другата страна вече бившата му съпруга е продължавала да изрича обиди и да го предизвиква. Днес бихме искали да поделим с вас няколко ценни съвета на специалисти, които ще ви помогнат да избегнете такива ситуации и да съхраните менталното си здраве.

И така, разговорът започва. Усещате как манипулаторът се стреми да преиначава всяка ваша дума и да я насочва срещу вас. 

Пример: Вашият партньор ви е изневерил. Чувствате се предадени и наранени. Решавате да му споделите как се чувствате. Той обаче не се признава за виновен и ви казва, че вие сте причината за неговото нещастие и следователно за неговото поведение, следователно вие трябва да поемете цялата отговорност за случващото се. 

Тези знаци подсказват, че имаш връзка с нарцистичен човек

В такива случаи повечето хора са склонни да признаят своята вина, но продължават да остояват мнението си и да посочват грешките в поведението и на събеседника си. Така преминаваме към следващата стъпка: когато манипулаторът усети, че няма аргумент, с който да се защити, а образът му на жертва дапочва да се пропуква, той рязко „експлодира“ – става агресивен, като тази агресия може да се изрази и физически, и вербално.

Пример: В такива случаи очаквайте всякакви обидни думи, споменаване на ваши грешки от миналото, които вече сте загърбили, или неочаквано припомняне на ваша постъпка, за която дори не сте подозирали, че е създала напрежение – „Помниш ли, когато направи онова нещо? Нищо не ти казах тогава, но да знаеш, че много ме нарани.“

И така, започвате да се чувствате се атакувани, виновни, застрашени. Бъдете внимателни – в този момент може би ви се иска да повишите тон, дори да отвърнете на агресията с агресия, но в никакъв случай не трябва да губите контрол. Точно това иска манипулаторът. Защото ако решите да „си върнете думите назад“ и да отидете в друга стая, както прави и самият Джони Деп, ще бъдете етикирани като хора, които не се интересуват от партньора си и не желаят да разрешат проблема. Усещате ли как попаднахте в ужасяващия омагьосан кръг на манипулаторите, от който сякаш изход няма?

Първо, признайте пред самите себе си, че няма рационален изход, независимо от логиката, фактите и добрите намерения. Каквото и да кажете, каквото и да направите, вие винаги ще бъдете виновни в очите на манипулатора. Ако докажете теорията си, той ще смени темата. Ако го критикувате, той ще ви отвърне с обиди. 

Втората стъпка е осъзнаването, че вече сте загубили взаимното си уважение. Едно е да не сме на едно мнение с партньора си. Съвсем друго е всички конфликти да „избухват“ и да се разрешават извън рамките на добрия тон и, както вече казахме, взаимното уважение.

Аргументите в конфликта трябва да целят разрешаване на проблема, а не нападение. Ако се почувствате предадени и с накърнено достойнство, проблемът е много по-сериозен от причината за вашето неразбирателство, каквато и да е тя. 

ТЕСТ: В какъв филм живееш?

Може би в тези моменти си мислите, че може да „излекувате“ този човек с чистотата на чувствата си или поне да се научите да го приемате такъв, какъвто е. Понякога това е възможно. Друг път не.

Имайте предвид, че тези манипулативни атаки могат да нанесат тежки поражения на психиката ви, да създадат у вас усещане за вина и несигурност. А самият разговор ще ви изтощи, ще източи вашата жизнена енергия и ще ви превърне в емоционален труп.

И така, ако сте осъзнали, че 1) няма рационален изход от ситуацията и 2) към вас е проявено неуважение, време е да прогледнете. Тактиката на манипулаторът е да докаже, че или сте страхливци, или виновници.

Затова, ако сте започнали словесна престрелка с манипулатор, не спирайте да си напомняте, че целта на този разговор е да се разреши проблемът, че не сте направили нищо лошо с повдигането на темата и че вярвате в себе си.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти