63 години от смъртта на Алън Милн - човекът, който ни подари Мечо Пух

63 години от смъртта на Алън Милн - човекът, който ни подари Мечо Пух
Снимка: netinfo

Днес се навършват 63 години от загубата на един невероятен писател, под чието перо е сътворен вечният ни любимец Мечо Пух - Алън Милн.

Алън Александър Милн, станал известен по-късно в литературата като А. А. Милн, е роден в Лондон. Датата е 18 януари, а годината – 1882-ра.

Ученическите си години Милн прекарва в местното школо, чийто директор е собственият му баща – Джон Милн. По-късно учи във филиал на колежа на Кеймбридж. Противно на очакванията, там той не завършва специалност Литература, Филология или нещо подобно. Алън Милн придобива бакалавърска степен по Математика.

По същото време започва да пише и за студентското списание Granta. Писанията му привличат вниманието на някои от най-големите издатели по онова време.

Не след дълго британецът е поканен да сътрудничи на нашумялото хумористично списание Punch. Именно там Алън Милн развива блестяща кариера и израства стремително в писателското поприще.

С началото на Първата световна война, англичанинът е призован да влезе в редиците на кралската армия. На 7 юли 1916 г. писателят е тежко ранен по време на битка и е върнат в Англия. Когато се възстановява, макар и не напълно физически, той става част от Военното разузнаване. Работата му е да пише пропагандни статии за MI7. Алън Милн участва дейно и във Втората световна война.

Снимка: netinfo

Малко по-рано – през 1913 г. той се жени за съпругата си Дороти. А през 1920-та се ражда и синът им – Кристофър Робин Милн. С него се ражда и шедьовърът в кариерата на Алън Милн – "Мечо Пух".

В двете книги за говорещото плюшено мече ще срещнете и герой на името на сина му, за който е създадена и самата история. Както и още редица представители, извадени от коша с играчки на малкото момче – Тигър, Прасчо, Йори и др.

В галерията ни можете да си припомните най-добрите цитати от класиката за малки и големи "Мечо Пух"

Към галерията >>>

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти