За свободата на съвременните жени

За свободата на съвременните жени
Снимка: Thinkstock

Не се подвеждайте от заглавието, не смятам да правя научен доклад, нито политическа пропаганда. Просто напоследък имах възможността да си поговоря с различни жени на моята възраст относно това, къде е нашето място в съвременното общество.

Кратката ми равносметка е, че всички приказки за еманципация и равенство между мъжете и жените са... ами, просто приказки!. Всички битки и жертви в името на женската свобода – напразни.

Съвременната жена сякаш е готова да се откаже от независимостта си в името на някаква сигурност.

Причините, лично за мен, си остават неясни. И все пак, докато аз почервенявам от гняв и гледам ококорено, невярвайки на ушите си, моите познати излагат своите тези и доводи :

"Много е приятно някой да те глези, да те води на разходки, вечери, ресторанти и клубове. Хубаво е да знаеш, че някой го е грижа за теб."

Да, със сигурност е приятно, но кога това стана основата на една връзка ?! (А и преди всичко аз съм човек и мога да ходя сама, няма нужда някой да ме води.)

"Ние сме по-слабият пол, трябва да се преструваме на беззащитни, за да не накърняваме мъжкото его; трябва да ги оставяме да плащат сметката в ресторанта и т.н."

Цялото ми същество се бунтува срещу тази идея. Аз съм личност и искам мъжът до мен да ме възприема като такава. Мога да нося тежките си куфари, да сменя крушката и няма да играя ролята на принцеса, за да може той да се бие в гърдите и да се изживява като най-големия мъжкар. Освен това съм убедена, че един истински мъж няма да възрази понякога да плащам сметката.

Някои от жените, с които разговарях, бяха откровено цинични :

"Мъжете не стават за нищо! Те трябва само да бъдат използвани. Повечето ми дрехи са купени от предишните ми гаджета."

В подобни случаи не е много ясно кой кого използва, но реших да запазя коментара за себе си.

В крайна сметка, съвременните жени имат свободата да бъдат каквито поискат. Могат да бъдат домакини, лекари, балерини, учители, адвокати, астронавти, президенти и какви ли още не. Най-важното е, че са свободни да бъдат личности, да имат мнение и да се развиват.

И въпреки това, някои жени се отказват от това, защото е приятно да те глезят, да ти купуват дрехи и да те защитават.

Не спирам да се чудя – колко струва тази емоционална и финансова стабилност? Струва ли си да се примириш?
Не е ли твърде висока цената ?

Автор: Михаела Мемова
Очакваме и вашите авторски текстове на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти