За щастието

За щастието
Снимка: Thinkstock

Делнична сутрин. Офис в центъра на областен град. Аз и колежката от съседната стая – две жени малко след 40-те. Надявам се, добре изглеждащи, с пораснали вече деца и успешни бракове.

С една дума - обичайните жертви на кризата на средната възраст. Гледаме във "Фейсбук" снимка на Джордж Клуни и започваме колективно да се възхищаваме колко красиво остаряват някои мъже и как им отиват и бръчките, и посивелите коси.  Колежката ме пита "Мислиш ли, че е щастлив, като няма семейство и деца?"

Замислих се и то сериозно по въпроса, който тормози всички нас, особено през периода на горепосочената криза. В какво е щастието? Има ли рецепта за него? Само когато си млад и красив ли може да си щастлив?

Децата безспорно са голямо щастие, за мен те винаги са били на първо място, но те могат да бъдат и голямо страдание.  А хората, които не могат или не искат да имат деца? За напълно нещастни ли да ги обявим?

Работата, кариерата, дори и когато са много успешни носят удовлетворение, но обикновено са плод на толкова усилия, че от изтощение не остава много радост. Край нас има достатъчно примери за успели в професията хора, които хич нямат вид на щастливи.

Дъщеря ми и един неин съученик заминаха да учат в чужбина, в университет, за който дълго мечтаеха, но момчето реши, че не може да е щастливо в чужбина и се върна. Щастието и географско измерение ли има?

Дали е щастието в любовта? И тя също може да причинява и безкрайно страдание, а и вече знаем, че любовта търпи безброй метаморфози.

Вечерта прочетох пак във вездесъщия "Фейсбук" следната мисъл: "Щастието е като здравето, когато го имаш, не го забелязваш". Това ли ще е истината, уж щастие, пък да не го забелязваш… Нали искаме да ни разтърсва, да ни кара да летим.

Но май в крайна сметка решението не е да се тормозим непрекъснато с такива мисли, а просто да живеем живота си. Пък бил той и обикновен, средностатистически живот. Все пак най-жестоката истина е, че нищо не може да спре хода на времето.

Банално е, знам, но пък толкова вярно – да търсим радост и удоволствие и в най-дребните и ежедневни неща. Да намираме време за себе си, но да не пренебрегваме и близките си. Да работим съвестно, но и да си  почиваме пълноценно. Да правим компромиси, но и да не се отдалечаваме безкрайно от истинската си същност.

Да не забравяме, че времето просто лети и въпреки всичко животът ни си е наше дело. Пък може и по-често да усещаме щастието, може би пък не е чак толкова трудно?

И май то - щастието, винаги си е някъде вътре в нас, но понякога и то може да е уморено и изхабено и да има нужда от почивка… Все в един момент ще се появи, сигурна съм, понякога най-неочаквано, но пък  тогава ще е и по-сладко…

Дано не разбере шефката, че такива мисли ми се въртят в главата понякога на работното място!

Автор: Беляна Великова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти