Влюбих се в теб!

Влюбих се в теб!
Снимка: Thinkstock

Вдъхновено от Блага Димитрова

„Като те гледах, другарю, на катедрата такъв оратор... влюбих се в теб!”, казва момиче на момче минути, след като за първи път го е видяло на студентско събрание.

След няколко разменени реплики, той отговаря: „Добре! Утре в 6 часа вечерта ще те чакам пред входа на парка!”. Двамата млади са Неда и Боян от романа „Отклонение” на Блага Димитрова. Действието се развива в 40-те години на миналия век (след 1944 г.), когато смелостта да заявяваш открито любовта не е била поощрявана.

Днес чета и препрочитам горните реплики и изпитвам невъобразима носталгия по смелостта в любовта. Смелостта да се изправиш лице в лице и да кажеш „Влюбих се в теб!” / „Добре! Утре в 6 часа пред входа на парка”. Времето, в което свободата е била лукс, любовта е била смела, директна и непосредствена.

Днес, когато разполага със свободата си, любовта е изгубила смелостта си. Станала е плаха и подозрителна. Скрила се е зад профили, лайкове и фалшиви емотикони. Станала е виртуална и избягва да говори в лицето. Настанила се е удобно зад компютъра и се чувства толкова комфортно, че не ѝ се става.

Ако сбърка дума, ще натисне “Back”. Може да мълчи дълго. Може дори да не отговори до следващия ден. Не се черви и не кърши пръсти. Ако иска да се усмихне, ще изпрати усмивка. Ако ѝ омръзне, пак ще изпрати усмивка. Написаните думи са нейното най-голямо убежище и повече от всякога тя се чувства защитена във виртуалната си крепост.

Моята любов мечтае да диша на въздух. Мечтае да подрежда косите си и да усеща как гласът й се качва с една октава. Тя няма право на бутона “Back”. Не говори чрез съобщения, а с директно изречени думи. Няма профилна снимка със залез, а лице с чаровни дефекти.

На нея не ѝ комфортно – притеснява се и нервно се оглежда, не знае какво да прави с ръцете си, търси думите и се ядосва, когато не ги намира. Тя е така разголена и уязвима, че й иде да потъне в земята.

Само така обаче се чувства истинска и жива, заявяваща себе си смело и открито. Изпитвам носталгия по тази любов, която започва не с покана за приятелство, а с откровение... Всичко друго е просто отклонение.

Автор: Рая Стефанова 

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти