Усещане за жена

Усещане за жена
Снимка: Thinkstock

Здравейте, Edna.bg!
С много обич пращам един авторски текст, посветен на всички Ваши читателки!
С пожелание за усмихнат ден,
Вероника

****

Несъмнено с всеки изминал ден съвременната жена добавя към своите качества поне по едно ново умение, което е усвоила от уроците на забързаното си ежедневие.

Жената днес живее на високи обороти, учи се да оцелява в един "мъжки свят", който вдига все повече и повече летвата на изискванията си към нежния пол, а това обогатява хоризонта на вечно търсещия и свободен женски дух.

Защото жената не би се предала доброволно, не и преди да е опитала от новото, от непознатото, от онова, което изглежда извън обсега на собствените ѝ сили.

Просто не ни е в стила. А авантюристичната жилка и сладката тръпка от риска не са тера инкогнита за женската част от населението, тъкмо напротив – една жена има екзистенциалната нужда непрекъснато да се доказва, да се състезава сама със себе си, за да актуализира своя потенциал, било то в ролята си на майка, в образованието или пък на професионалното поприще.

Времето, в което живеем, има свои собствени изисквания и потребности, и ако жената преди триста години е била основно грижовна домакиня и покорна съпруга, то в настоящето тя сама определя ритъма на живота си. Изборите съществуват, за да бъдат направени от нас самите, заедно с поемане в правилната посока или попадане на улица без изход.

Няма по-голяма наслада от съзнателното и самостоятелно взимане на решения, това е сигурно.

В последните години жената се научи да бъде дързък боец, умел пълководец и отличен стратег, да повежда и да печели битки, да отбелязва победи, да триумфира, без да очаква непременно мъжки аплодисменти.

Жените станаха по-самостоятелни, по-уверени и сигурни в капацитета си да се справят с проблемите.

Липсата на партньор вече не е така потискаща, нито пък ужасно плашеща перспектива, защото жените започнаха да ценят себе си с няколко пункта повече, което неизбежно се отрази и на нашето самочувствие в положителен аспект.

Очакването на приказния принц, обвит в розова мъгла и мистерия, вече не е сред любимите ни занимания за запълване на свободните часове. Този тип чакане взе да уморява съвременните жени, привикнали сами да търсят и да предизвикват появата на хубавото в живота си.

Освен това не бива да забравяме, че женствеността не е нещо, което ни принадлежи по рождение. Може би по-голямата част от жените смятат, че женствеността е въпрос единствено на външен вид. Женствеността е дълъг процес, който започва отвътре.

За да проличи и отвън, посредством жестове, думи, движения… За да не е просто поза и маска за пред силния пол. За да е естествена, вдъхновяваща, осъзната и пожелана от своята притежателка.

Хубаво би било всяка от нас да помисли какво разбира под "външен вид" и "излъчване", къде намира разликата между двете понятия и кое от тях я кара да се чувства удобно в собствената си кожа.

Днес все по-често жената е финансово и духовно независима, професионалист е в работата си, има пълен контрол над своя живот и желания. Следователно много от утвърдените с предна дата стереотипи отпадат.

Няма смисъл да градиш образ на чувствителна и ранима личност, ако това е далече от истината; няма нужда упорито и отчаяно да търсиш нечия подкрепа и рамо, щом добре се справяш и сама; не е необходимо да губиш част от независимостта и самочувствието си, само и само мъжът до теб да се почувства истински мъж - той трябва да бъде такъв във всяка ситуация, дори тогава когато ти си носителка на силен и хладнокръвен характер.

Разбира се, винаги с пояснението, че тънка е границата между гордост и горделивост, между самочувствие и его. Е, вярно е, че дори и да можеш сама да си оправяш колата и да си лепиш тапетите вкъщи, все за нещо ще ти потрябва и мъжко мнение и консултация (признай си!).

Жената вече комбинира по няколко ярко изразени умения и качества, като се справя добре с баланса между тях и успява да установи равновесно състояние. Женската практичност и мултифункционалност намират поле за изява в различните изпитания, пред които всекидневието ни изправя и които бързо и адекватно трябва да преодолеем.

Днес жената е съпруга, майка, любовница, приятелка и професионалист, като се стреми да се вмести удобно и безпроблемно във всяко едно от тези амплоа, без никога да изневерява не само на женската си същност и природа, но и на чисто човешкото у себе си.

Поставя си цели, в които освен мечтателност прозира и достатъчна доза реализъм, вярва в любовта и романтиката, но отказва да ги чака пасивно и безучастно, гради бъдещето си, без обаче да изпуска възможностите на настоящето…

Жената днес е по-мъдра, сякаш е събрала хилядолетния опит на своите предшественички и активно участва в лентата на своя живот, намесвайки се на местата, където сметне за необходимо, така че да се получи един хубав и незабравим финал.

Автор: Вероника Дашова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти