Сама? Никога повече!

Сама? Никога повече!
Снимка: Thinkstock

Не харесвам думата „сама”. Какво значи сама?

Без човек до себе си? Или без самата себе си?

Защо не харесвам думата „сама” ли? Защото никой човек не е сам, щом има себе си.

Не ми ли вярвате? Не ви виня. Трудно е за осъзнаване. И хиляди пъти по-трудно за преживяване. Повярвайте - казвам го от опит.

„Никой не е сам, щом има себе си”. Да, този извод, скъпи приятели, ми отне цели четири месеца. Това са точно 122 дни и безброй много часове след една много трудна раздяла. Звучи ли познато? Минути и секунди, в които плаках безутешно, слушах сълзлива музика и четях мотивиращи книги. И накрая го измислих. Повтарям – никой не е сам, щом има себе си. Запомнихте ли?

Как стигнах до този така „дълбок” извод ли? Трудничко. Защото, дявол да го вземе, хората не са създадени, за да бъдат сами! Напротив - родени са едни за други. Така е откакто свят светува и така ще бъде винаги. Дори и онази шибана (извинете!) легенда за хората, които били създадени наполовина, за да търсят другата си половина, го доказва. И тук идва „но”. Не, не онова, лошото, „но” – за хубавото „но” става дума.

Но дори и половинки, хората са създадени уникални. Нека ви попитам нещо. Моля, отговерете си на ум. Може ли някой друг да бъде вас, освен вас? Не мисля така. Пълноценни сме, когато сме заедно. Но красотата е в несъвършенството. Затова, поправете ме, ако греша, но и като половинки сме си готини? И това е защото имаме себе си. Не нужно да чуете от някой друг, че сте уникални, за да го повярвате! И пак ще се намери кой да ви обича.

Защото хората са създадени, за да бъдат заедно и това е така откакто свят светува. Просто ще отнеме време. Ама, те хубавите работи бавно ставали. Или поне така ми казва баба. Единствено от вас зависи как ще прекарате това време.

Аз вече няма да плача. Отново слушам музика, но вече танцувам на нея, а мотивиращите книги не ми трябват. Аз имам себе си.

Затова сега като Edna необвързана и единствена по рода си жена предлагам своя „To do list” или иначе казано списък с нещата, които винаги съм искала да направя, а нещо все ме е спирало. Какъв по-добър начин да разкарам чувството за самота? Съветвам всяка Edna вас да състави собствен списък, докато чака своята следваща любов, и междувременно да бъде щастливо необвързана.

1. Да науча италиански
2. Да се науча да правя сангрия
3. Да прочета книгата за Малала Юсафзаи
4. Да сменя прическата си
5. Да си направя семпла татуировка
6. Да се снимам със знаменитост
7. Да отида на опера
8. Да направя шоколадово суфле
9. Да посетя страна от третия свят
10. Да спечеля награда за журналистика

Накрая искам да се обърна към всички приказни героини, които ме накараха да се усъмня в съществуването на щастлива необвързаност.

И така...

Скъпа Снежанке, стига си хленчила! Вече си имаш 7 мъже - стигат ти толкова!

Уважаема Пепеляшке, спри да цивриш, че си загубила пантофката. Радвай се, че са те поканили на купона на годината и се тагни във "Фейсбук"!

Мила Спяща красавице, докато чакаш принца, вземи прочети някоя книга, за да не бъдеш цял живот просто домакиня!

Ето го и края. На самотата ми.

Сама ли? Никога повече! Имам себе си.

Автор: Илина Василева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти