Промяната е възможна само ако си осъзнала необходимостта ѝ

Промяната е възможна само ако си осъзнала необходимостта ѝ
Снимка: Thinkstock

Като млада бях много дейна и спортна натура и може да се каже, че имах стройно тяло.

След раждането на първото си дете не можах да сваля 5 от качените по време на бременността 15 килограма.

Няколко години по-късно (3 или 4) спрях цигарите, които ми добавиха още няколко килограма в повече, а след раждането и на второто дете, горницата стана общо 15. Така от 57 килограма на сватбата ни, 10 години по-късно се озовах в категория 70+.

Никога не съм била фен на диетите, напротив, обичам да похапвам, но реших, че трябва да отслабна, тъй като не се чувствах добре, задъхвах се и направо казано, това не бяха моите килограми. Приложих диетата на Пиер Дюкан, която ми свали завидните 13 кг за един месец.

Това беше първата диета в живота ми и я приложих стриктно и без каквито и да е отклонения. Резултатът ме смая, но след периода на захранването, „йо-йо ефектът” беше още по-смайващ и в рамките на 4-5 месеца успях да кача 26 кг.

Загубих мотивация, качвах все повече килограми и достигнах завидните 90+ ( при ръст от 170 см, ефектът е умопомрачителен – прегърбена фигура, задъхване, болки в кръста, ниско самочувствие).

За протокола: работя на бюро, движение: почти никакво, след работа шофирам до дома, за да сготвя за 2 отрочета и 1 съпруг, след вечеря – на компютъра, пред телевизора или нещо подобно.

Един ден една емоционална тухла ме удари в главата и ми се наложи да се огледам много внимателно не само в огледалото, но и в очите на околните. И на двете места не харесах това, което видях.

Очевидно имах нужда от радикална промяна и реших да започна от външния вид. За начало промених изцяло начина на хранене – без да изпадам в крайности, постепенно: без хляб и сладко, вечеря: най-късно до 19 ч, повече плодове, салати, намалих картофите и ориза.

Второто, което направих, бе да си купя колело и започнах да ходя на работа с него. Ефектът не се прояви веднага, но след около 3 месеца започна промяна, която доведе до свалянето на 15 кг в рамките на около година. Не ми беше достатъчно, защото това все още не бяха моите килограми, а и самочувствието ми още хлипаше, скрито под мазнинките.

През годините рядко съм намирала време за себе си – все ми се струваше, че има и по-важни неща: семейство, къща, работа, но този път се заинатих и казах, че си искам моето време. И започнах 3 пъти седмично да ходя на фитнес. За по 1 час.

Ефектът беше невероятен, момичета. За 6 месеца успях да сваля още 15-тина килограма, като по-важното беше, че нищо не ми увисна.

Дамите, които са сваляли много килограми за кратко време, ще ме разберат: кожата се опъва и разтяга при напълняване, на някои даже им се образуват стрии. При рязко отслабване кожата не се стяга, а увисва, гърдите също, стриите остават. След 3-тия месец, трябва да ви кажа, че не можех да пропусна тренировка, толкова добре се чувствах.

В момента съм 62 кг., възраст: 41, индекс на телесни мазнини 23-24. Не меря талия, бедро и т.н, защото не ме интересуват, на мен ми харесва как изглеждам, а това е по-важното. Моето отражение в очите на околните също ми харесва.

И така… Пиша ви, за да кажа, че е възможно. Чувствам се по-добре, когато спортувам. Физическата промяна доведе и до повишаване на самочувствието, увереността, работоспособността. Все ефекти, които търсех, но в годините пропусках да намеря. Може да не е фитнес, а пилатес, йога, спининг, плуване, карате, няма значение. Намерете своя спорт. И от новия ъгъл ще ви се разкрие изцяло нова картина.

Опитайте! smiley

Автор: Михаела Димовска

Прочете още от прекрасните статии на нашите читатели в рубриката "Из Edna@":

Адресирано до никой

Страховете на пеперудите

Простичко казано...

Нова любов или нова грешка?

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти