Отново аз

Отново аз
Снимка: Thinkstock

Здравейте! Изпращам Ви нещо, което написах наскоро, и се надявам да Ви хареса и да види бял свят във Вашата рубрика.

Поздрави,
Елиза Банева

Загадъчно и леко тъжна е луната, нощ, просто нощ, а всичко е различно в душата.

Не аз не съм тази, която видях в огледалото си днес, не съм и онзи детски образ от снимките преди, не съм аз, но се чувствам някак жива, по-истинска и цяла от преди. Не съм се променила, а съм друга, не съм забравила, но може би простих, не мисля да се връщам отначало, но няма и да продължа. Ще сложа края, краят на нощта!

Загадъчно и леко тъжна е луната, а пред мен в мрака се прокрадва силует, и аз мисля, чувствам и зная кой е той пред мен. И все пак сенките се сливат, очи и думи - различни, а едни и същи, устни и усмивки, а са толкова фалшиви и нечестни.

И кой е той пред мен все пак? Защо отново идва в мрака, защо нахално ме поглежда, сякаш вече съм пределно ясна. Да, той не знае, той не знае, че не съм вече аз и играе по стари правила. Мисли, че и този път аз ще загубя, но играта вече стана друга.

Застанал е пред мен и ако иска да напада, този път да е в сърцето, на гърба няма място вече за нечестни рани. Нека има доблест да ранява, но в очите, а не да се принизява с ниски удари в гърдите. Да бъде смел, а не страхливец, от такива вече се препълни този свят, аз искам да го слушам как говори, а не с мълчание неистово да спори.

Не искам много, и все пак е всичко, изисквам честност, защото в лъжи не мога вече да се губя, а той стои пред мен и все по-бързо се погубва в своята собствена заблуда.

И ето че е толкова близо до мен, усещам дъха му върху своето лице. Секунди ни делят, а всъщност целият свят е между нас. Той е на върха на своите стремежи, а аз не искам да покорявам върхове, той е убеден във всичко, а аз съм несигурна като дете. Той знае какво иска, и мен може би, и още много, много, а аз не искам нищо.

Преди при тази среща бих изтръпнала и онемяла, а сега съм безразлична, чак болезнено различна. Погледът му мътен, а на мен вече ми е ясно и зная всеки следващ негов ход. Не ми е интересно, не ми е съвестно дори, дали аз ще тръгна първа или той ще си отиде призори. Тъжно ми е само да го гледам, толкова бездушен и велик, тъжно ми е, че някога, може би в бъдещето, бих го обикнала дори. И не за мен, не за мен изпитах болка, че мога да се нараня, признавам съжалих го, защото той би останал без душа. Не мога, не не мога да я взема, твърде скъпа му е тя, не искам да загуби свободата, защото и аз своята няма да споделя!

Сега, останала без думи, ще му говоря с очи, там може би ще намери по-големи истини. И мислех дълго да се взирам, за да ме разбере по-добре, но внезапно осъзнах, че нямам време, а той така нахално ми го краде. Когато ме докосна и ме хвана за ръка, почувствах се зависима, ненужна, неистинска и сама. А той бе до мен и пак не го усетих със своето сърце, и някак странно ме прониза тази страшна мисъл - колко празна и самотна е срещата ни днес, в нея няма думи, няма чувства, няма нищо.

Объркана съм, как да си призная, аз исках, исках да го видя, но не така - уверен, а всъщност по-самотен и от мен, ще си отида, ще си тръгна - това вътрешно крещях, страхувах се, да и аз станах като тях - страхливците, загубени в безкрая на своите вечни страхове. Какво ще бъде и не бъде, какво животът ще ми поднесе?

И в този ужас на мисли и кошмари, и викове за край и нещо ново, просто замълчах, тишината беше моя и аз пак отново станах аз.

Огледах се около себе си, вперих поглед в луната, погледнах него и осъзнах, че нямам нужда от тази среща, от този негов силует в мрака, от тези премълчани думи и неизказани лъжи, и ми стана леко на душата, защото знаех, просто знаех, че тази нощ е краят, а след края ще върна отново смелостта си, ще бъда себе си и след тази нощ ще ценя свободата си!

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти