От любов към играта

От любов към играта
Снимка: Thinkstock

Като дете израснало в зората на прехода, бях доста запален по спорта. Всъщност, всички мои връстници бяха. И независимо, че поради различни причини нямахме възможността да се радваме на красивите и удобни маркови екипировки, всички ние спортувахме активно.

Бяха мирни времена. Спокойни времена. Бяха времената на Майкъл Джордън и неговия "Чикаго Булс".

Въпреки оскъдния поток от информация, достигащ от Америка до мъничката ни страна, всички живо се интересувахме от случващото се в Националната Баскетболна Асоциация. Следяхме вестникарските колонки за резултатите от мачовете, а когато станеше вторник се редяхме пред телевизорите да гледаме тридесет минутното предаване NBA Action, съдържащо сбит репортаж от най-добрите изпълнения на баскетболистите през изминалата седмица.

Разбира се, след това се опитвахме да повторим изпълненията на професионалистите на коша в училищния двор. Опитвахме се да повтаряме техните движения, опитвахме се да бъдем като тях.

Без да го осъзнаваме тогава, баскетболът изгради у нас характер. Помогна ни да бъдем по-дисциплинирани и по-уверени в способностите си. Научи ни на уважение и ни показа, че никога не трябва да се предаваме.

Да, такива си останахме и до днес – уверени и непримирими.

Повече от едно десетилетие е изминало от тогава. Икономическите проблеми в страната до известна степен се избистриха. Потокът от информация е зашеметителен, а красивата и удобна маркова екипировка вече е достъпна за всеки.

Само че площадките са празни...

Училищните дворове пустеят, а ръждясалите рингове висят от прогнилите дървени табла и си спомнят за славните и епични битки в миналото.

Вече много малко се говори за Националната Баскетболна Асоциация.

Децата не следят какво се случва там. Не повтарят движенията на играчите и не се опитват да бъдат като тях.

Може би си имат други занимания и интереси. Може би си имат своите проблеми и грижи.

А може би имат нужда някой да им разкрие величието на лигата.

Хора казват, че ако човек не е посадил поне едно дърво през живота си, все едно не е живял.

Точно в тази връзка ще се опитам да посадя у хората любов към играта, която обичам и ако успея да заразя поне един човек с моята страст, то със сигурност няма да съм живял напразно.

Автор: Деян Калайджиев

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти