Криворазбраната доброта

Добър знак
Снимка: Thinkstock

Да бъдем добри! Кога и при какви обстоятелства? В днешното вълче време добротата се възприема или като глупост, или като показност. Къде бяхте до вчера – Вие, господа, които днес слагате надпис "висящо кафе", хляб или каквото и да е там?

Нима гладните, бездомните, унижените се появиха едва днес? Защо до вчера ги гонехте, а днес - когато Ви излъчват по телевизията, усмихнати, през зъби, показвате колко сте съпричастни? Защо за добротата ни трябва нечия инициатива?

На онези, малцината, които са добри и съпричастни не от вчера. И за които, Вие, добрите днес, гласно или на ум си казвахте "глупаци".

Любовта и добротата ще спасят света! Но не показната, а онази малката, ежедневната любов, доброта и загриженост към страдащия, унизения, оскърбения.

Защото ако това го имаше вчера – днес нямаше да има самозапалили се от отчаяние хора. Очевидно днешното ни общество може само това – да прави показни акции по чужда инициатива. И когато няма телевизионни камери всичко да е по старо му – бездушно и безразлично.

За доброта и любов трябва вяра – вяра, че в труден момент някой ще застане до теб – човек, институция, държава. А къде е тази вяра? Днес я няма, а дали ще я има утре? И кой трябва да ни вдъхне тази вяра? Кой да ни убеди, че помагайки, ще излезем от блатото?

Ние, днешните, май вече сме обречени. Но да помислим за утрешните – и заради тях да изгоним търговците от храма и бездушните от училище.

Защото ако малките днешни се учат и възпитават от тях – любовта и добротата отново ще бъдат показни акции на хитреци и бездушници.

Горко ни, ако това ни очаква и в по-далечното утре!

Мислете, хора!

Автор: Мария Чуклева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти