Как "тук и сега" съсипва "вчера" и "утре"

Как "тук и сега" съсипва "вчера" и "утре"
Снимка: Thinkstock

Всички говорят колко важно е да живееш тук и сега. Как щастието може да ни споходи само сега, в този момент. И това е така, не оспорвам.

Има само един проблем – когато приемем кредото „живей за мига“, поставяме под заплаха бъдещето си.

Истината е, че се самозабравяме и „тук и сега“ може да ни даде силата да направим неща, за които ще съжаляваме по-късно.

Истината е, че „тук и сега“ отключва импулсивността в нас, която води до взимането на емоционални, а не рационални решения.

Истината е, че с „тук и сега“ се извиняваме, когато искаме да се отдадем на първосигналните си пориви, без да мислим за последиците.

Да живееш в днешния ден е изкуство, което остава непонятно за мнозина.

Именно това изкуство обаче ни позволява да не мислим за отминали вече неща, нито да живеем в утрешния ден, да не се тормозим от мисли „ами ако беше станало иначе“ и огледалната страна „ами ако стане така?“.

Тормозим съзнанието си с призраци от миналото и безплодни опити да напишем сценарии за бъдещето, търсим варианти за ситуации, които дори няма да се случат или страдаме от тежки спомени.

Не можем да живеем днес и да мислим в сегашния момент, да го овладеем и направим безценен.

Философията на „живей за мига, тук и сега“ помага да се справим с този проблем и да се докоснем до изкуството на живот в настоящето.

Единственият проблем е, че не трябва да прекаляваме. Всичко е полезно в умерени количества, същото е и с философските практики и житейски съвети.

Ако подчиниш целия си живот на импулса и спонтанността, трябва да се подготвиш за в пъти повече грешки, отколкото ако отделиш момент да се замислиш.

Вярно е, че един ден ще ни е криво за много неща, но това ще е само един ден и все ще се преживее. Но настоящият момент притежава силата да подчини бъдещето и да бележи завинаги миналото.

В днешния ден ние посягаме към даровете от дървото на съдбата и само ако гледаме добре и внимаваме, можем да откъснем златната ябълка, която ще ни храни и утре, или да захапем отровният плод на разкаянието.

Изборът е наш.

Автор: Екатерина Рафаелова

Прочетете още:

Търсят се мъже

Рецепта срещу лудостта на ежедневието

Късчета от душата човешка

Беше спрял да прави любов с нея

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти