Имало едно време...

Имало едно време...
Снимка: Thinkstock

Това не е добро начало, защото има и днес едно усмихнато момиче, с душа изпълнена с копнеж. Копнеж за нежност и за ласка, внимание и топлина.

Да, има го и днес, сложило е маска, но ще намери сили да я махне и пак да озари света с онази ведрост и усмивка даряваща любов и топлина.

Та, тя била красива, млада и наивна или просто търсеща любов. Кой както иска го разбира...
И както в приказка се случва дошъл и принца с белия си кон, но май не бил той принц, а дявол жив, маскиран играещ ролята на принц.

И тя горката, заслепена, затичала се боса, гола, окрилена хукнала след този "принц". Омаял я с красиви думи, усмивки топли и очи горещи.

"Три дни яли, пили и се веселили", така свършват приказките и би трябвало това да е "happy end" (от англ. - щастлив край, бел. ред), е да, но не...
Било началото на нещо черно, на паднала мъгла над бездна, бездънна и непроходима.

Завел я дяволът коварен до гъста плашеща гора. Повел я вътре и побегнал, тъй както дявол от тамян.

Изчезнала усмивката и ведра и щедрото сърце превърнало се в буца. Лутала се сам сама обляна в сълзи.

Дали била сама?
Едва ли!

Защото думичките "сам" и "самотен" не вървят ръка за ръка. Имало и други хора, но те не искали дори да знаят защо усмивката красива, сменена е със неспирна сълзлива река.

А в душата ѝ?
Никой не искал там да надникне.
Там не било като в черната гъста гора, там било още по-черно и страшно, още по-черно от най-черния цвят на света. Поспирала до някой камък, обливала го със сълзи и как намирала е сили пак да продължи?! Едва ли някой знае, дори и тя...

И пак така, мъгла, тъга, сълзи и демони до.... следващия камък. Но камъкът не дава топлина.

Роклята ѝ, бяла някога била, сега изцапана и кална, като изваяна от пепелта. Някъде на скрито място имала и таен джоб, веднъж случайно тя разбрала, че има нещо малко скрито там. Видяла храсти и се скрила, бръкнала плахо с ръка и открила "камъче" цветно с невиждана красота и светлина.

И понеже чела много книги, след още няколко дни лутане, плачейки до поредния камък, решила,че трябва да се отърве от камъчето скъпо, за да спре тази тъга и да се разсее черната гъста мъгла.

Но как да се раздели с него, изваяно уникално не от човешка ръка?

Но и тук ,всяко нещо си има цена.

Търсила дълго време на кого да го даде и още преди да го е дала, изпитвала ужасна вина и тъга. Не искала да го дава, но нямало друга врата за излизане от тази злокобна черна гора.

И ето че в един мрачен ден се появили хора да го вземат, още веднъж се разкъсала женската душа, не искала на никого да го дава, но трябвало да стане така. Хората унищожили камъчето и тя видяла всичко това... нямало на къде да се къса вече парчето душа.

Разтворила се гората и нахлула светлина, продължила по-пътя, но със скритата болка в душа. И тук идва голямата дилема, толкова болка заради него - подарък от дявола, защо тогава да и липсва подаръка от този звяр?!

Момата пораснала, станала зряла жена, но вината безмълвно стояла си там в ранената душа. Усмихвала се, смеела се зрялата вече жена, докато един ден осъзнала, че като дявола, имала маска и тя. Усмихната весела маска, с която криела от хората с години таена вина и тъга.

Един ден се намерил човек, който ѝ протегнал ръка и чула гласа му:

"Повярвай!!! Ти нямаш вина!"

Подала малко плахо ръка, но тръгнала смело и от много години повярвала, че е така. Не вървяла пред него, нито след него, а редом с него, с високо вдигната глава, сякаш могъщ орел е разперил над нея крила.

Пътят ще бъде дълъг и труден, но когато знаеш, че с теб е някой, който ще ти помогне да станеш, когато краката не те държат... тогава няма какво да те спре, а има само:

"СМЕЛО НАПРЕД"  

Автор: Нели Ганчева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти