Икебана, терапия с подреждане на цветя

Икебана, терапия с подреждане на цветя
Снимка: Thinkstock

Във време на криза и почти постоянен стрес от финансово естество, съзерцаването и на едно-единствено цветенце действа зареждащо. Тичаме бясно цял ден по задачи.

Много от нас са заети и повече от "нормалните" 8-9 часа. Как да "изключим" напълно за час и да забравим проблемите, да омиротворим душата си в един забързан град?

Всички имаме нужда от душевна хармония и досег с творчество и красота. От време, в което да релаксираме, но и създаваме. Поне два пъти седмично бихте могли да се занимавате с... икебана.

Защото красивото цвете и клонче, положителните емоции и вибрации, които създава подреждането им, могат да бъдат ключа към душевното ни равновесие.

Дали е възможно едно древно японско изкуство да ни помогне в стремежа към спокойствие и хармония?!
Отговорът оставям на вас.
Изкуството икебана води началото си още от Древността. В началото на новата ера с думата "ками”"японците означавали всяко божествено за тях нещо, одушевен и неудошевен предмет.

Всеки предмет в природата притежава някаква сила и японецът се прекланя пред нея, пред "живите" камъни, дървета, цветя. Това преклонение постепенно се оформя в религиозна система "шинто" или "път към боговете".

Шинтоизмът се гради на любов и признателност към природата, на хармоничното съжителство на човека с нея. По-късно японецът безболезнено приема и будизма (икебана води своето начало именно от поднасянето на цветя на Буда при религиозни ритуали) и богатата китайска култура.

Но той запазва в изкуството своите собствени достойнства: реализъм, чистота на линията и свежест на цветовете, с което се отличава от китайската екстравагантност и пищност. "Некрасивото е недопустимо" е един от девизите на японеца далече през вековете.

Днес основните елементи при изработване на композициите са шин, сое, хикае или небе, човек, земя. Така накратко философията в изкуството икебана се свежда до хармонията между човека и природата и преклонението пред красотата, излъчването на спокойствие и тишина.

Има различни школи и стилове в подреждането на цветя като най-разпространени са два - морибана и нагеире.

Практикуването на икебана, наричана още кадо или "пътят на цветята", се възприема и като форма на медитация. Релаксирайте, забавете темпото, съзерцавайте красотата на цветовете и съдовете.

В заниманията за отмора неусетно ще преживеете целия цикъл на живота - раждане, растеж, смърт, прераждане. Те придават на икебана дълбока  духовност, а вас могат неусетно да доведат до желаното равновесие и дори до практични решения на наболели злободневни въпроси.

Опитайте, медитирайте, преживейте... Правила има, но щом се запознаете с тях ще можете да творите в така наречения свободен стил.

Съзерцавала съм чудесни изложби икебана с участието на музикални инструменти. Те са традиция, свързана с "Дните на японската култура в България" (провеждат се през октомври и ноември). Икебана в художествена галерия, в магазин за бижута, в чудесния албум на Рима Мирска "Вдъхновения". Но безспорно най-впечатляваща, отморяваща и дори прераждаща е демонстрацията-уъркшоп с майстор от Япония.

За по-малко от два часа ще забравите какво е бързане и ще преминете неусетно през четирите сезона в природата. Омагьосващ със своята прецизност и спокойствие, майстор Римей Ого от школата Корю вае поредната хармония от съдове, камъни, цветя, листа, житни растения и клонки.

Помагат му две усмихнати и излъчващи хармония дами, облечени в традиционните кимона. Ако искате да попаднете на такъв уъркшоп, което горещо препоръчвам, следете програмата на "Дните на японската култура в България" на сайта на Японското посолство. Там има информация и за изкуството, техниките, съдовете.

"Демонстрацията на изкуството икебана е естетическа церемония, чрез която се разкрива одухотворяващата сила на творчеството. За да превърне делничния ден в празник на красотата". Това са думи на Мария Кеменчеджиева – психолог и преподавател по икебана.

"Ние не можем да променим света, да елиминираме стресорите в живота си, но можем да променим нещо в себе си. Хората се безпокоят не от нещата, а от виждането, което имат за тях. Икебана може да развие умението да виждаме красотата и в едно единствено клонче, което излъчва спокойствие и тишина. Да ни помогне да насочим усилията си в създаване на хармония и атмосфера на спокойствие и изящност. А всичко това допринася за успокоение на душата, за по-дълбоко разбиране на живота."

Споделете преживяванията си след като се запознаете с икебана, усетете я с очите и сърцето си, та макар и за час свободно време....

Автор: Елена Василева-Иванова
Консултант: Мария Кеменчеджиева


Очакваме и вашите авторски текстове на edna@netinfocompany.bg!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти