Гладни. Но за храна или за любов?

Гладни. Но за храна или за любов?
Снимка: netinfo

Има разлика между това да си гладен и това да си мислиш, че си гладен. Но за много хора, включително и за мен дълго време, тази разлика може да се окаже изключително трудно доловима.

А неоткриването й, от своя страна, води до здравословни проблеми от всякакво естество, като започнем от затлъстяване и стигнем до проблеми с храносмилателния тракт.

Нещата стават страшно бързо, като започват с „безобидни“ преяждания. С или без повод, постепенно поемането на повече храна, отколкото имаме нужда става част от живота ни.

При всякакви обстоятелства – докато на празник може да се каже, че на всеки е позволено да си хапне като попско чедо, то хората, които имат проблем започват да се тъпчат всеки път, когато им е скучно, когато са тъжни, когато са се скарали с някого, когато се сдобряват с някого, когато са сами и т.н.

Причина винаги се намира да поръчаме пица или да минем през сладкарницата на връщане от работа. Когато се усетим обаче какво се случва, най-вероятно вече сме доста закъснели и килограмите са станали повече отколкото ни се иска. Следва период на депресиране и още храна „за успокоение“. Което води до все по-голямо и по-голямо затъване в проблема. След това идват мъчителните диети, преяждането след тях, йо-йо ефекта и т.н. – запознати сме с процеса.

Резултатите са такива, защото не подхождаме правилно спрямо ситуацията. Защото започваме да третираме следствието от проблема, а не корена. Защото коренът е много по-дълбоко – натрупаните килограми, ниското самочувствие и усещането за тежест, както и продължителната нужда от сладко са само следствието.

Снимка: netinfo

Чрез изтощителните диети ние се опитваме да премахнем тези неща. А да третираш следствието не е най-оптималното решение, защото коренът остава. И дори и следствието да изчезне, щом коренът е все още там, то ново следствие след време ще избие. Което е абсолютно ненужно.

А коренът? Коренът е липса на любов. Винаги.

Снимка: netinfo

Коренът е нещо, което ни е оказало дадено влияние в миналото ни на чисто психологическо ниво – или много неща: думите на майка ни в главата ни, когато ни е крещяла, че никога няма да сме достатъчно добри, човек, който ни е наранил с някое свое действие, с което е показал, че не сме важни за него или нещо съвсем различно. Травмите от миналото ни могат да са много, а ние може дори да не осъзнаваме съществуването им.

Но това не е каквато и да е травма. Това е било травма, която сме оставили да убие удоволствието ни от живота. А на неговото място е оставена една голяма празнина. Празнина, която се опитваме да попълним чрез храна. Нещо не ни стига, а ние не си го взимаме. Разбира се, че ще търсим да запълним дупката.

Снимка: netinfo

Но вредната храна не е правилния начин да го направим. Правилният начин е да се замислим и да осъзнаем какво не искаме или не си позволяваме да осъзнаем. Какво ни е наранило в миналото и защо подсъзнанието ни се е вкопчило в него.

Какво трябва да променим, за да го пуснем? Защо вярваме, че не сме достатъчно добри и на кого сме дали правото да ни набие това в главата ни?

Снимка: netinfo

Това са въпроси, на които само ние можем да си отговорим. Не храната, не другите, а ние. Но за да го направим трябва да не се страхуваме от отговора. Да сме склонни да го приемем и да погледнем в себе си.

Тогава ще имаме стимул, мотивация, желание за промяна. Тогава диетата няма да бъде наказание, ще бъде подарък. Ще се върнем във форма, не защото мразим тялото си, а защото го обичаме.

И защото ще сме решили да се грижим по възможно най-добрия начин за него. И защото сме запълнили празнината. Не с храна, а с любов. Любов към себе си.

Автор: Ивона Енчева 

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Снимка: netinfo

Още от Из Edna@:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти