Да се откажеш от очакванията

Да се откажеш от очакванията
Снимка: Thinkstock

Съвсем скоро е рожденият ден на дъщеря ми. Става на девет. И така се вълнува милата. Като че ли живее за този ден.

Започваме от рано да търсим тема за купона, после в зависимост от това подготвяме покани. Правим си ги сами. Купуваме картон, цветни листи, режем, лепим, оцветяваме, а когато са готови измисляме специален текст – весел и забавен, като дъщеря ми.

Правим списък на гостите, измисляме как ще изглежда тортата и после поне десет пъти променяме списъка и тортата. Следват игрите, правим си ги сами и се забавляваме докато се занимаваме със всичко това.

Вълнения! Тя се вълнува и аз заедно с нея.

Моят рожден ден е само след два дни. Не се вълнувам от това. Как не обичам този ден. Още преди да е настъпил, започвам да се чувствам подтисната, напрегната и тъжна. С приближаването му ме обзема една тревожност, от която не мога да се отърва по цели дни и нощи.

Изпитвам непреодолимо желание да се скрия някъде, да стана малка, незабележима животинка и да се скрия в някоя дупчица. Или да се завия в топлото легло и да не стана цял ден, да заключа вратата на дома ми и да изключа телефоните си. Така ми се иска да го направя. Но събрала сили, ставам от топлото легло, вземам душ, обличам красива рокля, слагам си най-празната усмивка, която може да съществува и отключвам входната врата.

Започва един дълъг, уморителен и много фалшив ден. Обаждат ми се хора, които не съм чувала цяла година, от миналия ми рожден ден. Нямаме нужда един от друг – нито те от мен, нито аз от тях. Слушам  пожеланията им и не знам какво да им кажа. Как да отговориш на човек, който е поровил в сайтовете за поздрави и научил един от многобройните „оригинални” поздрави, които не се отнасят за мен!

Просто мълча и се надявам заучения поздрав да е от по-кратките. Въздъхвам след него – не ме е направил щастлива. Получавам цветя от хора, които са на две крачки от мен, но не ми ги носят лично, а ги изпращат по куриер.

Въздъхвам след тях, направили са ме тъжна. Колко ли ме обичат тези хора, как ли се вълнуват заедно с мен, колко ли много искат да ме зарадват, щом не искат да дойдат и да ме прегърнат, а изпращат цветята по непознат.

После чакат да им звънна, за да им благодаря за прекрасния букет и когато не го направя, започват да се оплакват колко неблагодарна съм и как не ценя тяхното приятелство. Получавам десетки SMS-и от хора знайни и незнайни за мен. Колко по лесно е да напишеш нещо и да го изпратиш, когато не ти се иска да чуеш човека отсреща. Изпълнил си задължението си спрямо човека и продължаваш напред с твоите си неща.

А аз обичам хората. Обичам всички хора които се усмихват, но не с онова криво разтягане на устни наподобяващо усмивка.

Обичам хората, които ме прегръщат и усещам топлината и добротата, а не ледените тръпки, които ме полазват от изпълнената със студ прегръдка. Обичам хората които ме усещат, които разбират само с един поглед как се чувствам.

Обичам веселите и забавни хора, които успяват да ме изненадат даже и след стогодишното ни познанство. Обичам умните и мъдри хора, даже и да са тъжни, те ме приземяват доста успешно, по време на свободното ми реене в облаците /зодията ми е така – въздухарска/.

Обичам хората! Но не разбирам защо е необходимо да сме толкова подправени, неистински, прикрити. Какво очакваме от едно цвете, подарено с любов, но от непознат, едни думи изречени с обич, но написани от друг, една широка усмивка, но празна?

От известно време се научих да не очаквам. Не очаквам и нещата просто се случват, не очаквам и просто получавам. Не очаквам  и търпението което цял живот ми е липсвало, дойде само. Не очаквам и цялото безпокойство от чакането вече го няма.

Сега съм една търпелива, спокойна, усмихната и уверена жена. Готова да посрещне поредната година от живота си. Вълнувам се! Какво ли ме очаква през нея?

Автор: Дани Коджахристова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти