Да бъдеш професионалист

Да бъдеш професионалист
Снимка: Thinkstock

Здравейте,

Казвам се Христианна и съм студентка, четвърти курс - Финанси. Но през свободното си време обичам да се занимавам с изкуство в различните му измерения, включително и да пиша. Това е начинът да изразим най-добре себе си. Често следя сайта ви, но едва днес почувствах желание да ви пиша и изпратя нещичко.

Поздрави!

***

Наскоро ми зададоха един въпрос: "Какво означава да си добър финансист?" и на база хабитата, в които сме потопени се замислих: Какво значи да си добър в нещо, в някоя професия, в някоя област, в някоя наука.

И това, което ми хрумва, е далеч неакадемично, но взаимствано от реалния живот, а той е всичко друго, но не и в чиста форма академичен. Да започнем отзад напред – да си "добър", трябва да градиш живота и действията си на определени принципи и ценности – християнските.

Да си "добър" не означава да назубриш всичко написано в учебниците и готово. Да, написаното е важно и необходимо, но ако не го пречупим през собствената си призма и не вложим собствения си мироглед, то нищо не ни ползва. Факт!!!

Срамно е, дори е грях да не се замислим, колко често, за да удовлетворим нечия нужда (наша или чужда) се отдалечаваме от това действие "добротата", че дори и от "професионализма". А заслужава ли си?

Да си добър професионалист: на теб трябва да може да се разчита, да вършиш с радост задълженията си, да си честен и откровен, да държиш и отстояваш това, в което вярваш, да си загрижен за околните, да си точен като швейцарски часовник в отношението си....

И това не е някакъв идеален образ взаимстван от холивудска продукция, а това е нещо съвсем реално и приложимо, стига да искаш. А ти искаш ли?

То е толкова реално и приложимо и при финансистите, и при медиците, и при адвокатите, и при журналистите, и при чистачите, и при хората на изкуството и при всички други малки и големи, известни и малко известни професии.

Вече не сме първи курс в университета, за да мислим, че всичко се ограничава до числа и теореми, твърдения и формулки. Вече всички сме опитали – малко или повече, от вкуса на истинския свят и би било несериозно да твърдим, че нещата са толкова "плоски".

Но те не са и сложни, а напротив, стига да си подредим приоритети, да начертаем целите си, да вървим само напред, да не се отказваме от човешкото си, да вярваме в Бог, да търсим правилния път, да градим, да поддържаме вече изградено – всичко е толкова лесно и просто, толкова приятно и щастливо… като да сглобяваш конструктор Lego. Разбираш ме, нали?

Предстоят ни избори през следващите седмици, месеци, години... някои по-лесни, други не чак толкова. Но ако следваме персоналната си Витлеемска звезда, никога няма да сгрешим.

Знаеш това, нали?

Автор: Христианна Атанасова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти