Бъди различен! (Бъди себе си!)

Бъди различен! (Бъди себе си!)
Снимка: Thinkstock

Това са мисли върху темата да бъдеш различен, инспирирани от статията "Да си различен - привилегия или наказание"  - една от малкото теми, които пробудиха в мен желанието да изкажа своята гледна точка, защото "и аз бях там, и аз правих това".

Цялата история с това колко е трудно да си различен, как всеки те игнорира и притиска да бъдеш като масата, как едва ли не изборът да бъдеш себе си ще доведе до тотална и абсолютна самота и изолация от цялото общество... всъщност, както всяко едно нещо в живота, и това е просто смяна на гледната точка, смяна на позицията.

И моята младост, почти до сегашните ми 34 год. , протече в лутане, в опити да се слея с тълпата, да не изпъквам (дали с добро, дали с лошо), да премълчавам мнението си (за да бъде мирно и спокойно), да бъда с хора, които не харесвам (просто, за да не бъда сама), да ходя на места на които не които не желая да стъпвам (просто, за да съм с хора), да не соча с пръст, да бъда и мила и вежлива, да мисля че хората са по-важни, да се променям според всеки и т.н.

Последваха години в търсене – психолози, психиатри ( препоръчани ми от мои бивши шефове), духовни търсения (от които за мое щастие важните за мен останаха), проблеми със съня, проблеми с хората ( защото неудовлетворението ми беше почнало да ескалира до зверски избухвания).

И така малко по малко, лека-полека, аз започнах да откривам себе си. И преди знаех за съществуването си, но го откривах само в самотата на вечерите и разходките до дома. И е хубаво, направо си е магично, да дадеш на "себе си", на същността си, право да съществува.

Не е лесно, даже никак, бориш се с вредни навици, насочени към собствената ти разруха, учиш се да приемаш емоциите си, учиш се да се отстояваш себе си.

Много е трудно, най-вече за моето поколение, възпитавано в съвсем други ценности. Но вървейки по този път, ти започваш да разбираш, че всъщност нямаш друг избор, че Ти и само Ти, можеш да изживееш живота си.

Че не са само глупави йога и ню ейдж дърдорения да обръщаш внимание първо на собствените си желания (на душата, не желания за притежание), първо ти да станеш силен, да се занимава с приятни за теб неща, да отделяш време за себе си, защото само тогава ти ще станеш автентичното си Аз и ще можеш да дадеш на другите точно това, от което имат нужда.

Защото всъщност, да живееш не означава всичко да бъде перфектно и да върви без сътресения, случват се и лоши неща, трудни неща, но когато те са твоите неща, те са правилни за теб и научаваш правилните уроци. По-спокойно и удовлетворяващо е да бъдеш себе си, даже това да включва множество грешки, да крещиш по улиците и скачаш в локвите, защото никой друг не може да бъде Теб.

И когато се приемеш и започнеш да живееш така, то тогава забелязваш, че и другите хора имат проблеми, че и те са нещастни, че и те имат нужда от помощ, че си много по-пълноценен, когато даваш, че всеки греши, че няма идеални хора, че всеки се страхува, че всеки има нужда от приятел, че всички сме еднакви в различията си.

Тогава започват и да идват твоите приятели, твоите събития започват да се случват.

Но никой не може да изживее това по правилния за себе си и другите начин, ако не е верен на своята същност. Затова бъдете егоисти и следвайте пътя си – здравословно е за вас и за хората около вас!

Автор: Лиляна Тонева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти