"Страхувам се да изпратя детето на училище, но нямам избор"

училище пандемия
Снимка: iStock

Днес споделяме с вас материала на Амелия Еделман за She Knows от 8 септември, защото смятаме, че темата вълнува и българските родители. Текстът е публикуван със съкращения.

Все още има хора, които сякаш не могат да прекарат и един ден без да порицаят или да дадат експертен съвет на някоя майка как да си гледа децата. Всички сме срещали коментари в социалните мрежи, които започват с "Според мен една майка не трябва да... (тук поставете която и да е дилема)!"

Ето че наскоро експертите отново проговориха:

"Не трябва да пращаш децата ти на училище. Не е безопасно."

Уау, благодаря ви за подкрепата, сама нямаше да се сетя! Със сигурност не съм прекарала последните шест месеца вкъщи в постоянни размисли как да осигуря най-подходящата среда за развитие на мен и моето семейство.

училище пандемия
Снимка: iStock

Представете си през какво минава всеки родител: от няколко месеца се опитва да не загуби работата си, да се грижи за децата си и тяхното образование, да не се зарази с COVID-19. И това е само върхът на айсберга. Всяко семейство има своите собствени проблеми, които значително се задълбочиха от началото на пандемията. 

Не твърдя, че не съм късметлийка. Жива и здрава съм. Образована и работеща. Избрала съм професия, която мога да практикувам и от вкъщи. Имам прекрасен син, любящ партньор и верни приятелки. Засега (да чукна на дърво!) се справяме чудесно.

Когато училището на сина ми затвори обаче постъпих като повечето родители: опитах се да бъда човек за всичко. Ставах в 5 сутринта и работех до полунощ, докато детето ми рисуваше по стените, лепеше стикери по прозорците и ядеше пуканки за обяд. Полагах усилия да ангажирам свободното му време, но по-важното за мен беше, че правех всичко възможно да му осигурявам всичко необходимо, за да живее нормално.

И така, наложи се да посегна на спестяванията си. Наех бавачки, които да ми помагат. Приличаха на съвременни красиви, забавни, амбициозни двойнички на Мери Попинс. Синът ми тъгуваше за съучениците си и класната стая, но си прекарваше добре. Те му предадоха много знания. Помогнаха му да нарисува картичка за Деня на майката, която ме разплака. А всичко това ме остави без никакви излишни пари до август.

училище пандемия
Снимка: iStock

Ако можех да си позволя бавачка, никога нямаше да пратя сина ми на училище. 

Най-важното за мен е безопасността на сина ми. Но тази безопасност включва храна, покрив над главата и финансови възможности.

Трябва да ходя на работя, за да осигуря всичко това. 

Обществото насажда у нас представата, че родителят, който иска да върне детето си в училище или детската градина, е арогантен, егоистичен и немарлив. Но истината е, че голяма част от хората нямат късмета да могат да се обърнат за помощ към бабите и дядовците и трябва да разчитат единствено на себе си. 

Взимането на такова решение не е въпрос на принципи, а въпрос на оцеляване.

Моля ви, не ни съдете за това. 

Как технологиите помагат на децата по време на самоизолация

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти