Как да разберете дали детето ви пуши трева?

тийнеджър
Снимка: Thinkstock

Пубертетът е много труден период. За родителите, разбира се, децата си растат и си правят техните си пубертетски неща, точно както ние по тяхното време.

Основната разлика между нашия и техния пубертет е, че сега сме родители и разбираме в пълнота сериозността на последствията, които една уж невинна постъпка в младежките години може да има.

Употребата на забранени вещества – от марихуана, през екстази до кокаин, е сред тези постъпки.

Понякога е само от любопитство и само веднъж, друг път може да се превърне в зависимост, от която излизането е много трудно.

Наше задължение като родители е да предупредим децата си за всички опасности и да се надяваме, че ще ни послушат.

Разбира се, „проповедите“ не помагат, само добрият пример, приемането, безграничната семейна обич и „влизането“ в положение.

Ако имате подозрения, че детето ви се е поизмъкнало от нежната ви, но неотклонна грижа и е започнало да пуши трева, вижте за какви симптоми да следите.

Вижте в галерията ни, а по-долу ще разберете как да реагирате, ако откриете симптомите у детето си >>>

тийнеджър
Снимка: Thinkstock

Какво да правите, ако срещнете всички тези симптоми у детето си?

Първо, не се паникьосвайте. Марихуаната е лека дрога, чиято употреба рядко прераства в сериозна зависимост или предизвиква употреба и на по-сериозни наркотици.

Все пак употребата й е забранена от закона и за детето ви може да има юридически последици.

Говорете с детето си спокойно. Не започвайте с тежките обвинения „ти си наркоман“, „ще се провалиш“ и т.н.

Покажете му, че искате да разберете неговата гледна точка, защо го прави, какво му носи това, как е опитал. Опитайте се да се абстрахирате от факта, че това е вашето бебенце, а си представете, че е познат, от когото просто искате да научите нещо ново.

Ако вие самите пушите цигари или пиете алкохол, не трябва да сте лицемерни и да обяснявате „Аз съм голям и мога да правя тези неща, но ти си малък“. Спомнете си как всички на 16 си мислехме, че познаваме живота и знаем всичко.

Помислете за останалите семейни проблеми. Често марихуаната не е проблем, тя е симптом. Ако детето си търси начин за бягство от реалността, разберете защо не харесва живота си.

В пубертета в главите на децата се случват огромни промени, които имат нужда от много, много разговори, а не от осъждане и пренебрежение.

Как да разберете дали детето ви пуши трева?

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти