В търсене на Нептун в хороскопа

В търсене на Нептун в хороскопа
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Нептун е богът на морските дълбини и планетата управител на знака Риби. Символизира състоянието на единение, симбиоза и вътреутробно блаженство, когато сме едно цяло с Мама. Нямаме собствен отделен аз – ние сме и нищо, и всичко, а чрез пъпната връв се храним от неизчерпаем източник с духовна, емоционална и физическа храна. Нептун размива границите. Той е свързаността с всичко – човек с човека, с живите и неживите твари, с целия космос. Затова ни прави възприемчиви към настроения, влияния, впечатления; чрез него ставаме емпатични и се идентифицираме с другия, понякога до степен на себезаличаване.

По-късно в съзнателния ни живот чрез тази симбиотична пъпна връв, с която ни дарява Нептун, ние както ставаме зависими от дисфункционални връзки, така и имаме достъп до божественото вдъхновение, идващо от дълбоката творческа образност на психиката и трансперсоналното преживяване на екстаза. Затова Нептун е силно изразен в рождените карти на творци, музиканти, артисти, ясновидци, математици. Да, и математици, защото големите такива получават своите прозрения свише – те са надарени не толкова с логична аналитична мисъл, колкото с чудовищно въображение, което прониква в тайните на природните закони, сънувайки и ясновиждайки.

Като господар на морските дълбини, Нептун се асоциира с живота на психиката, с фантазиите, въображението, виденията, сънищата. Той размива границата между реалността и невидимите измерения на битието и ако нямаме добре обособен и  развит аз, чрез който да се отнасяме зряло и здраво към явленията в живота ни, можем да попаднем в неговата клопка на психическите разстройства и да загубим способност да различаваме реално от илюзорно.

Разбира се, в нормалното ни човешко съществуване ние попадаме в състояния на илюзия и самозаблуда ежедневно – тогава в действие е Нептун, който ни слага розови очила и ни държи в притегателното поле на нарцистична наивност.

Планети в рождената карта, които правят контакт с Нептун, са обагрени с мечтателност, фантазност, уязвимост, склонност към самозаблуди. Негативните проявления на тази мощна сила включват и измамливост, мошеничество, вина, позиция на жертва и зависимости – от наркотици, секс, алкохол, храна и какво ли още не.

Например, Нептун в аспект с Венера се проявява като неистов копнеж да срещнем съвършения партньор, който ще ни отвлече, спаси, възвеличи. Затова и реалните хора около нас никога не са достатъчно добри и все им се изплъзваме. Нептун в аспект със Сатурн подрива очакването ни, че светът е обяснимо, предсказуемо и сигурно място за живеене, затова ако не познаваме добре себе си и нямаме ясна концепция къде стоим в организацията на собствения ни живот и света, ставаме тревожни, хипохондрични, алергични, податливи на инфекции, страхове, фобии.

Но Нептун не е само черен. Неговите негативни проявления отразяват неосъществения стремеж на душата към единение с божествения свят. Те са невъзможността на духовните енергии да намерят своя канал за изява в човешката действителност – чрез изкуство, творчески процес, интуиция, служене на другите.

За хората с изявен Нептун в картите основният въпрос, който стои е – това истина ли е или илюзия? Трудно е да се каже. Затова и стремежът на такива личности към мистицизма, религията, духовните науки и практики, променените състояния на съзнанието, които ти позволяват да надникнеш отвъд привидностите на мая, е много силен. Висшата октава на Нептуновото проявление е състрадание, божествена и безусловна любов, приемане, вдъхновение и творчески процес.

Осезаемо бяха белязани от енергията на Нептун 60-те години на 20 век, когато Нептун преминаваше през знака Скорпион, а западният свят започна активно да експериментира с психеделици, транс музика, духовни и окултни практики.

Нептуново преживяване е, когато се отдаваме на човек, любов, кауза; когато жертваме ригидна егова позиция в името на нещо по-голямо; когато ставаме гъвкави и пропускливи; когато бягаме от реалността и се крием в удобното убежище на фантазиите, копнежите и самосъжалението.

Позицията на Нептун в хороскопа показва къде несъзнателно се стремим да се слеем и да се разтворим в нещо по-грандиозно, значимо и смислено от нас самите, къде сме склонни да изпадаме в самозаблуди и да мамим другите, да се чувстваме предадени и разочаровани. Но положението на Нептун ни показва и в кои житейски сфери развиваме интуицията и способността да даваме, срещаме божествените знаци и магическите светове и ставаме канали за излъчване на красота, идеали и радост от живота.

За Нептун не е лесно да се говори, той е отвъд думите. Той е хаос, поезия, магия – трудно е да го уловиш. Той е тихият глас на бога – налага се да притихнем, за да го чуем.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол