В началото бе... Овенът

В началото бе... Овенът
Снимка: Thinkstock

Една жена би трябвало да има
на разположение достатъчно пари,
с които да може да наеме жилище за себе си,
дори и никога да не ѝ се налага да живее сама.

Една жена би трябвало да има
поне една перфектна дреха,
която да облече, ако шефът ѝ
или мъжът на мечтите ѝ поиска да я види след час.

Една жена би трябвало да има
младост, която да помни с удоволствие.

Една жена би трябвало да има
минало, което е достатъчно пикантно,
че да си заслужава да бъде разказвано.

Една жена би трябвало да има
комплект отвертки, безжична бормашина и черен дантелен сутиен.

Една жена би трябвало да има
една приятелка, която винаги я разсмива, и една, която ѝ позволява да си поплаче.

/Мая Анджелоу/

Четете стихотворението на Мая Анджелоу и усещате как пулсът ви се ускорява от вълнение… защото се разпознавате в дръзките и нестройни редове, кимате одобрително с глава и мълвите наум, "Браво, момиче, добре си го казала" 

Най-вероятно сте зодия Овен, също като поетесата – независима, самостоятелна, борбена, дива, оправна. С две думи, мъжко момиче в мъжки свят, което знае какво иска и как да го постигне.

Овните са лидери, независимо от пола си, те са пионери и първенци, винаги устремени към ръководна позиция и нетърпящи конкуренция. Във всяка компания из върховете на мениджърската йерархия се мотае най-малко един Овен. И ако не Слънцето, то поне асцендентът му ще бъде в Овен или ще има изявен Марс, планетата-управител на войнствения знак.

Овен, че е първият знак от зодиака, началото му е точката на пролетното равноденствие – предвестник на астрологическата нова година. Символът му е животно, въплъщение на куража, смелостта и решимостта.

Овен се асоциира със зората, пролетта, началото и възраждането на живота. Обладани от духа на пролетната магия, родените под знака на Овен завинаги са вперели поглед напред към бъдещето и никога не поглеждат назад. Тяхното най-естествено състояние е инициативността, водачеството, активността. Овните влагат енергията си в това да случват нещата и не могат да търпят пречки по пътя си.

Тези витални, инстинктивни, първични като самия живот в най-чистата му форма същества завинаги запазват младежкия си дух и съвсем заслуженото си прозвище "деца на зодиака”, които неуморно търсят своята идентичност.

Снимка: Thinkstock

Те са жизнерадостни, открити, напористи, смели личности, които съвсем искрено честват в себе си простия факт, че са живи. Цялата им същност е израз на този изконен празник на непрестанно възраждащия се и обновяващ се живот. Това се проявява в тяхната импулсивност, експанзивна емоционалност, нетърпеливост и нетолерантност. Те искат всичко тук и сега и не търпят отказ и съпротивление.
 

Овенът първо действа и после мисли, саморефлективността не е сред силните му качества. Има склонност към необмислени рискове, затова трябва да се стреми да насочва силата и енергията си към зрели и конструктивни цели, както и да се самовъзпитава в далновидност, приемственост и преминаване през житейските процеси от началото им до края, без да прескача етапи и да прави драми.

Произходът на глифа, с който се обозначава първият знак от зодиака, се крие някъде в мъглата на древното минало. За пръв път символът на Овена се появява в Древен Египет и изобразява главата на бог Амон, смятан за главно божество сред всички останали. Във ведическата астрология се казва, че символът на Овена представлява възходящия поток на Духа, фонтан, извор на вселенското съзнание в неговия креативен аспект. Оприличаван е също и на рогата на овена, на разпъпващ се цвят напролет и на покълващото семе, от което след това се ражда плод, цвете, дърво.

Също като знаците Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей, Овенът е с позитивен (мъжки, активен) поляритет и екстровертен по своя характер. Затова и хората, родени от края на март до края на април, са импозантни, комуникативни, социални и въздействащи.

От друга страна обаче на тях им липсва дълбочината на разбирането и фината емоционалност на "негативните" (в смисъл на женски, пасивни) знаци Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби.

Овенът жадува за вълнение, движение, адреналин и насочва жизнената си енергия навън към обкръжението, не навътре към себе си и своя собствен, субективен свят на интимните преживявания. Той е най-крещящо екстровертен от всички „позитивни” знаци, като Стрелецът го следва по петите.

Снимка: Thinkstock

Противоположният знак на Овен е Везни. Двойките противоположни знаци представляват двете лица на една и съща монета и в крайна сметка всеки един от полюсите има за задача да достигне до разбиране и за другия край. От Везните Овенът научава, че живее в колективно общество, където има място за всеки под слънцето и че той не може да свърши нищо сам и винаги зависи от помощта, кооперативността и енергията на съмишленици и партньори.

Така Овенът, развивайки своята ярка индивидуалност и налагайки волята си по пътя на себеосъществяване, осъзнава, че не може да познае себе си, ако не влезе във взаимоотношение, обмен и връзка, оглеждайки се в другия.

Така оформянето на "свежото" его на Овена се превръща не в самоцел, а в мисия на водачество и служба на общността, за да може животът да се разгръща и човечеството да прогресира.

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти