Най-несъвместимите зодии

Най-несъвместимите зодии
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Наближава денят на влюбените и традицията повелява да си поговорим за зодии, съвместимости и липсата на такива.

Разбира се, веднага ще направим уговорката, че коментираме взаимоотношенията между зодиакални знаци, а не между живи личности.

Хората сме комплексни същества и не можем да бъдем натикани в калъпа на опростени категоризации, но затова пък качествата на дванайсетте знака присъстват в различни съотношения в психическата природа на всеки индивид като архетипи и нагласи. И затова срещата с даден знак или комбинация от такива в лицето на конкретна личност винаги ще провокира специфична реакция у нас.

Чували сме, че съвместими са знаците, които принадлежат на една стихия, например огнените – Лъв, Овен, Стрелец, земните – Дева, Козирог, Телец, въздушните – Везни, Близнаци, Водолей, водните – Скорпион, Рак, Риби. Съответно напрежения се пораждат между знаците, които се съотнасят квадратурно (отстоят на 90 градуса един от друг) или опозиционно (отстоят на 180 градуса). Следователно най-несъвместими за брак, партньорство или друг тип по-близко взаимоотношение биха били в рамките на своята група кардиналните знаци – Рак, Козирог, Овен, Везни, фиксираните знаци – Телец, Скорпион, Лъв и Водолей, подвижните знаци – Стрелец, Риби, Близнаци и Дева.

Истината е, че тези така заклемейни като несъвместими комбинации са особено ползотворни и генерираните конфликти, овладени по правилния начин, създават градивно и креативно взаимоотношение.

Скорпионите например, нерядко биват привлечени от Лъвовете заради тяхната щедрост, жизнерадост и способност да функционират от светлата страна на живота. Ще им се дразнят на самолюбието и популярността, но същевременно ще копнеят да вземат, да научат от тях как се прави това. Това е тандем, който отвъд конфликта може да бъде непробиваем. По подобен начин знаците, принадлежащи на един кръст, носят в себе си дълбоко тайното познание и разбиране за другия, за противника, който се явява еманация на непозната част, която можем да си върнем.

И често динамични, интересни и напрегнати, но здрави бракове и връзки откриваме между Стрелец и Риби, между Телец и Водолей, между Рак и Козирог (като Уилям и Кейт).

По-интересното е как успяват да се съвместяват знаците, които не споделят сходство помежду си нито по стихия, нито по качество. Тоест нищо не ги свързва и нищо не ги разделя. Те са като терра инкогнита един за друг, извънземна територия, която едновременно притегля и плаши. Пресечните точки са почти никакви, но именно затова най-голямо разтягане на себепредставата, разширяване на съзнанието и уроци за учене получаваме от контакта си с тези странни птици, които застават на 150 градуса (куинконкс) от нас самите.

Куинконксни знаци спрямо Овена са Дева и Скорпион. Овенът е кардинален и огнен, докато Девата е подвижна земя, а Скорпионът е фиксирана вода. Нищо общо. И двата знака на Овена ще му се отразят задушаващо и изнервящо. И двата ще се опитват да озаптят нетърпеливата му пламенна природа, която в най-добрия случай ще ги радва и вдъхновява, а в най-лошия ще ги кара да се проклинат, че са се захванали с този инфантил. За Овена партньорът Дева ще бъде твърде педантичен, дребнав и скучноват, а Скорпионът - манипулативен, властен и депресивен. Но именно в тези двойки се осъществява истинско порастване и квантов скок в развитието - защото си принуден да излезеш от стеротипа си. Овенът ще усвои от Девите търпение, грижовност и фини отношения, а от Скоприона - дълбочина, прозорливост и саморефлексия.

За Телеца знаците, които попадат в сянката на 150-тия градус, са Везни и Стрелец. Измамно е усещането, че Телец би се чувствал комфортно с Везни, понеже и двата знака се управляват от Венера, в днешно време някои астролози дори се опитват да назначат друг управител на Телеца и да освободят Венера от двойното владичество. Сред кандидатите са астероида Церера и дори планетата Земя. Но Телците, бидейки фиксирана земя, която цени стабилността, сигурността и самотните творчески занимания, трудно издържа за дълго време прекалената екстравертност, нуждата от купони, гости и общуване на Везните, които са кардинален въздух. От друга страна тотално неразбираеми за Телците са и Стрелците - подвижен огън - с тяхната склонност към философстване, непостоянство, авантюризъм и пътешествия. Телците ще предпочетат да си обработват необезпокоявани градинката (метафорично казано) и тоталното ще се разминат и с Везните и със Стрелците, ако съдбата не ги прикотка към среща с тези колкото плашещи, толкова и вълнуващи за тях знаци, за да ги извади от зоната им на комфорт.

Подвижните въздушни Близнаци за нищо на света не биха искали да се съюзяват с Козирог - кардинална земя - и със Скорпион - фиксирана вода. Козирозите за тях са материалисти и кариеристи, които имат за цел да забодат с отровна карфица техния пеперуден полет из цветните полета на живота, говорейки им за отговорности и задължения. Скорпионите пък с техните драматични емоции, тегаво мълчание и разкостващ поглед ги плашат и им напомнят за баба Яга, докато Близнаците искат да си играят на топчета. От Скоприона и Козирога обаче Близнаците могат да се научат на зрелост, постоянство и целеустременост.

Кардиналният воден Рак би предпочел да не се среща с фиксирания въздушен Водолей и с огнения подвижен Стрелец, защото и двата знака с любовта си към независимост, движение и ментално-абстрактни обосновки го нараняват. Трудно биха се навили да угодят на бездънния глад на Рака за внимание, гушкане и подхранване - те просто имат по-мащабни проекти за осъществяване и не биха се съгласили да гравитират около рачешките зависимости и домошарство. Но пък никога няма да откажат да се завръщат при него като у дома, ако успеят да вникнат в топлата му сърцевина и ако Ракът успее да отпусне хватката.

Лъвовете с тяхната огнена фиксирана природа имат доста търкания с Козирозите и подвижните водни Риби. Не могат да разберат нито критицизма, здравомислието и ограниченията на Козирозите, нито отнесената мечтателност, идеализма и жертвоготовността на Рибите. Първите не галят самолюбието им, а вторите лесно могат да првърнат Лъвското его в идол, но пък подобна зависимост Лъвовете не търпят. И двата знака обаче, имат капацитета да покажат на Лъва територии отвъд собствения му нос.

Сенчестите знаци спрямо Девата са Овен и Водолей. Тези двама странници се отразяват доста тревожно на Девите, защото безочливо им сервират изненади, неконтролируеми са и разрушават стройната подредба на житейските им планове и намерения. Девите обичат да се мисли и говори в конкретни термини, когато става дума за съвместно съжителство, но Водолеите няма да позволят да бъдат сграбчени в такава клопка, освен това за тях съжителство е твърде обширно понятие - то включва приятелите, които влизат, излизат, и всякакви други неочаквани елементи, които се намърдват в чистата къща на Девите с мръсни обувки. Романтичните напъни на Овните ще се струват на Девите твърде импулсивни и недодялани. Ако си отворят сърцето и съзнанието Девите ще станат по-спонтанни и по-широко скроени в съжителство с тези два знака.

За Везните най-далечните и неприветливи владения на 150 градуса от тях са тези на Телеца и Рибите. И Везни, и Риби са знаци, ориентирани към връзките. Но Везните имат нужда от незасима личност, която да му партнира в интелектуалните търсения и в светския живот, докато Рибите с дълбоката им душевност и духовните отлитания са като непозната вселена, която или ги засмуква и задушава, или ги подминава. Телците също като Везните ценят естетиката и добрите обноски в общуването, но Везните им се струват твърде екстравагантни и самоцелни в стремежа им да се представят и да запазят социална желателност на всяка цена, забравяйки практичността и истинската стойност на нещата.

Скорпионите гледат с насмешка и снизхождение на Близнашката повърхностност. Първоначално те са запленени от лекотата, с която функционират, но после разбират, че не могат да им особено доверие и трябва да внимават какво споделят с тях, за да не се окаже след няколко дни, че целият квартал знае за тяхната тайна. Според тях Овенът не довършва започнатото, агресивен е и честолюбив, но тези два знака са страстна комбинация и ако не изгорят в огъня на конфликти, могат да постигнат много заедно, като Скорпионът чертае стратегията, а Овенът води проекта.

Стрелците не биха искали да имат нищо общо с Рак и Телец - най-несъответните им знаци в светогледно и ценностно отношение. И двата ще влязат в майчинска роля, ще ги обвият в грижи, което или ще им резне крилцата, или ще ги омаломощи в тегавата омая на сигурността. Ако обаче всеки един в двойката намери сили да прогледне в стойността на другия и да си вземе от там нов цвят към своята палитра, Стрелецът ще отведе Рака и Телеца на неподозирани пътешествия, а те от своя страна ще го научат да се свързва и да почита земята и вътрешните си устои.

За Козирога скрити лимонки са Близнаците и Лъвът. За него те са несериозни, самовлюбени и смешни. Нямат нищо общо с устойчивото му отношение към живота. Би ги подминал също както банковият мениджър не би имал време да се поспре пред шоуто на уличните артисти. Те просто не биха се забелязали, ако животът не е достатъчно шегобиен, за да поиска от Козирога да усвои малко Лъвски блясък и доза Близнашка закачливост. И затова нерядко Козирогът ще вдигне поглед от земята и ще се влюби именно в Лъв или Близнаци, за да види и другата страна живота.

Водолей е различна вселена от Рак и Дева. Водолеят трудно може да схване жалостивите емоционални дитирамби на Раците и вманиачеността им в представата за семейство, гнездо, дом-крепост - според тяхната визия, разбира се. Водолеите са ментални и се вдъхновяват от глобални идеи и проекти. Девите попарват фантазния им живот и вярата им в невъзможното със своя прагматизъм и критичен ум. Но именно заради тези неудобства, които им създават, ако Водолеите влязат в партньорство и се отворят за Раци или Деви, ще имат здрава основа, на която да стъпят и корени, с които да черпят жизнени сокове, за да могат да пребивават на планетата Земя.

Куинконксът межу Риби и Везни / Лъв също носи своите напрежения. И трите знака са ориентирани към другия, към връзките, но по коренно различен начин. Рибите търсят душата на другия и рая на земята във връзката, рай, в който грубата реалност на външния свят е изолирана. Докато Везните имат нужда от общуване, което е разнообразно и поставено в реалността такава, каквато е. Лъвът от своя страна използва света за сцена, на която да излъчи своята уникална личност - нещо твърде дискомфортно за Рибите, които смятат това за висша форма на суета. Везните пък имат нужда от равнопоставен партньор, когато решенията се окажат нескопосни, докато Рибите ще гледат да се изплъзнат.

И все пак Рибите могат да научат от Лъвовете как да изразяват творческия си потенциал , а от Везните как да бъдат по-обективни. 

Още по темата:

Как ще бъдат подредени планетите през 2016-а и какво ни вещаят те?

Планетарни напрежения: защо декември ще бъде опасен?

Предстои цикълът Сатурн-Нептун. Какво ни очаква?

Сатурн или как се шлифоват диаманти

Проявленията на Плутон

В търсене на Нептун в хороскопа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти