Митичната дъщеря нa мексиканската революция

Митичната дъщеря нa мексиканската революция
Снимка: Getty/Images

Милена Вълканова

Само визуално дори рождената ѝ карта е драматична и пронизваща.

През 1939 година тя пише на свой приятел: "Пия, защото искам да удавя тъгата си. Но за беда тя се научи да плува".

Животът ѝ е белязан от болка още на стартовата права. На шест години заболява от детски паралич, който оставя трайни следи върху тялото и душата ѝ.

На 18 години се оказва в епицентъра на зловеща катастрофа – в тролея, с който пътува, се врязва трамвай. Натрошени са целият ѝ таз и краката ѝ, а перило се врязва в коремa ѝ, разкъсвайки матката и засягайки гръбначния стълб. 

Тя се казва Фрида Кало – най-великата мексиканска художничка, за която страданието се превръща в извор на творчество, а картините ѝ са епитом на автентичната, оголената, негримираната женска болка.

Ражда се на 6 юли 1907 г. под знака Рак. Всичките планети в хороскопа ѝ са над хоризонта, с изключение на съвпада Уран-Марс, който се спуска като стрела към 5-ти дом от опозиция със Слънцето и Нептун. "Стрелата", която я пронизва по време на бедствието с трамвая...

5-ти дом е житейската сфера на романтиката, любовните афери, творчеството и децата. Фрида, като верен представител на слънчевия си знак Рак, копнее да има деца, но поради пораженията от катастрофата, трите ѝ опита завършват със спонтанен аборт. За да се справи със загубата, рисува, раждайки себе си всеки път наново.

Смъртта, болката, раните – физически и психически – са основни теми в картините ѝ. Само воден знак, и то кардинален като Рак, може да достигне до същината на вътрешния катаклизъм и да я използва като гориво за собственото си оцеляване, показвайки и на другите, че е страшно, но не е невъзможно, и че най-вече е красиво, смислено и пълно.

 "Рисуването ми носи посланието на болката. То прави живота ми пълноценен", споделя Фрида.

Определят изкуството ѝ като наивно, смесица от реализъм, сюрреализъм, символизъм и мексикански фолклор. Истината е, че то е огледало на душата ѝ, а в царството на душата няма остро изсечени форми, няма категорични определения. Нейните картини са своеобразни, неповторими и разпознаваеми. В тях тя се разголва, разказвайки най-интимните и болезнени истории на вътрешния живот – на детето, жената, майката, съпругата, които носи в себе си и на които символ в рождената карта, е Луната.

Луната на Фрида е разположена най-високо горе в хороскопа, в 10-ти дом на професионалната, житейската и личностната реализация. Пред обществеността на показ и видимо е онова, което носим в 10-ти дом. При Фрида това е нощното светило, душата ѝ с нейната дръзка откровеност, в която не една жена се разпознава.

Открояващият се дует на Марс-Уран в 5-ти дом на хороскопа ѝ оставя своя отпечатък върху цялостната ѝ личност и съдба, освен с трите спонтанни аборта, с духа на революционност, непримиримост, неконвенционалност. Тя е сред най-любимите икони на феминизма, макар че нищо преднамерено не е правила в тази посока, просто е била себе си, пръскайки багри и извръщайки погледи с пъстрите си мексикански дрехи, с цветята в косите си, със сключените вежди и мъха над устните – нищо от това не е било в модния кодекс на 30-те години.

Фрида е свободна жена. Тя е обаятелна, жадна за живот, страстна и непримирима. Страданията ѝ я повдигат и навярно ѝ напомнят всеки миг, че животът е кратък и тя трябва да черпи с пълни шепи, надмогвайки емоционалната зависимост на Рака и откривайки смисъл след загубите в собствените си търсения.

С нейния любим – големия мексикански художник, 20-години по-възрастния Диего Ривера – ги свързва голяма и бурна любов, наситена с изневери и същевременно с доживотна вярност. Тази връзка научава Фрида да бъде по-самостоятелна и независима, да се уповава на себе си и да не вижда в дистанцията апокалипсис, а свое собствено пространство.

Точно когато възрастовата ѝ точка прави съвпад с Марс-Уран, тя открива, че Диего ѝ изневерява със сестра ѝ Кристина. Това я съкрушава, развеждат се, на следващата година пак сключват брак, но вече решават да си дават повече лична свобода.

Скандализиращото понякога качество на дуета Марс-Уран в 5-ти дом се проявява в експериментите на Фрида в любовния ѝ живот – споделя леглото си както с мъже, така и с жени. Няма предразсъдъци. Но не само – тя е революционер, който симпатизира на мексиканската революция. Помни изстрелите от 1910-та, когато е на 3 годинки, а Възрастовата точка в рождената ѝ карти прави тригон към Марс-Уран. Революцията остава в нейното съзнание като форма на себеидентификация, която по-късно намира израз във връзката ѝ с руския революционер, преследван от Сталин, Леон Троцки.

Редица видни нейни съвременници са завладени от митичната ѝ и драматична женска сила, отразена в съвпада ѝ Венера-Плутон, както и от гордия дух на асцендента ѝ Лъв и от харизматичността на Слънцето ѝ в съвпад с Нептун. Наричат я ловец на знаменитости, с част от които е приятелка, но с други е любовница – мексиканският художник Давид Сикейрос, революционерът Троцки, фотографката Тина Модити, милионерът Нелсън Рокфелер, Пикасо, Василий Кандински, Марсел Дюшамп, Пол Елюар, Андре Бретон и Макс Ернст.

Но най-великата любов в живота ѝ, най-добрият учител в колекционирането на любовни трофеи, нейно вдъхновение и другар до края, си остава художникът стенописец Диего Ривера. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти