На Кольо К. – с любов!

На Кольо К. – с любов!
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Никак не е лесно да пишеш за Кольо Карамфилов. Думите се разбягват, крият се, подвиват опашки, засрамени от неспособността да изразят, опишат, разкажат какво чудо е Кольо. И защо толкова го обичаме. Затова приятелите на рано напусналия ни художник (сценограф), естет и бохем събират парчета спомени, които той най-небрежно е оставил. Картини от частни колекции, картини, подарени, картини, свидно пазени, картини, които са копняни, които са страдали, които са усмихвали и разплаквали, са подредени с много любов от кураторския екип Мария Василева, Станислава Николова, Стефан Божков и изложени в Софийска градска художествена галерия.

"Отдавна живея с максимата, че не може да мине един ден, без нещо да те изненада. Трябва да си откраднеш нещо от този ден."- казва Кольо с неприсъщото му любопитство и играещо пламъче в очите, които той уж крие зад тъмни очила или характерния си геомилевски перчем. Възхита и откривателство на големите неща в малките неща. Всекидневно и вездесъщо нещотворене и преподреждане на света в един по-смислен, по-поетичен и по-топъл ред. Детинско учудване и момчешки инат. Широк и безкраен хоризонт и несекващи опити за преборване на логиката, законите и гравитацията. Това е светът на Кольо Карамфилов.

Всеки може да си съчини сам приказка от неговите картини. Всеки може да стане поет, докоснат от знаците в неговата азбука, където има къща, сърце, риба, стълби, маса, стол, слънце, лодки и много небе. Най-характерното за стилa на Кольо К. е, че веднъж видял негова картина, винаги след това ще познаеш всяка друга, излязла изпод лудите му ръце. Стил, стил, стил – Кольо, Кольо, Кольо К.

Неограничаващ се в материала, в размера, в темите – Кольо К. може от всичко да направи изкуство и във всичко да види изкуство. "Да види" е правилното определение, защото той е един от малкото хора, които виждат и успехите на другия, и болката му, и радостта му. Много чудатост, много страст и смирение в света му. Без излишни финтифлюшки, без демонстративност и натруфеност. Мирише на земя, пръст, бриз и разлято вино.

Едно от разпонаваемите неща в стила на Кольо Карамфилов е минимализмът. Ограничаването в малкото изразни средства, малко цветове, повече щрих и дълбок философски смисъл. Красиви като жена без грим, но с влюбени очи и загадъчна усмивка.

От всичко става изкуство, но не всичко е изкуство. Само очите на истинския творец могат да го видят, преди да го сътворят ръцете и сърцето. Защото, и в това съм напълно убедена, Кольо Карамфилов рисува със сърцето. А то никога не спи. Дори и сега. Почувствайте го! То все още бие. В ритъма на тъжен блус.

Заедно с откриването на изложбата ще се състои и премиерата на книгата "Осили", първата и последна сбирка на Кольо К., в която са събрани поетичните му текстове, които през 2013 г. той пишеше на страницата си във "Фейсбук". Наричат ги още 'знакописи" и са също така минималистични по форма и максималистични по съдържание като картините му. Двете събития чудесно се допълват и дават адекватна представа за космическия талант на Кольо К. Книгата ще се продава с благотворителна цел.

Експозицията не би била възможна без подкрепата на семейството, приятелите и колекционерите на Кольо: Росен Карамфилов, Ина Дамянова, Стефан Божков, Радост Коцева и галерия U.P.A.R.K., Павлина Маринова, Емил Пунгеров и галерия L’Union, Росица Иванова, Николай Неделчев, Елена Йончева и Пламен Тодоров, Емил Иванов, Симеон Джуров, Димитър Тодоранов, Димитър Русев, Георги Добрев, Атанас Хранов, сем. Аделина и Вихрони Попнеделеви, Красимир Добрев.

Изложбата се открива на 14-ти май и ще продължи до 1-ви юни 2014, откриването е на 14-ти, сряда, 18 часа, Софийска градска художествена галерия - втори етаж.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти