Козирогът – усещане за Бог

козирог зодия зодии хороскоп хороскопи
Снимка: Thinkstock

На 21 декември Слънцето бавно, но сигурно навлезе в знака Козирог.

Дневното светило отразява пътя на героя. Героят е архетипен образ, който живее във всеки от нас, а ролята му е да се противопостави на притегателната сила на (майчината) сигурност, да надмогне навика, удобството и инстинктите, за да потегли на пътешествие в търсене на съкровището – онова, което му дава сила, живот, вдъхновение.

Съкровището е искрата, която индивидът запалва в себе си, защото се е разпознал като единствен, уникален и неповторим израз на божествената творческа сила. Тази скъпоценност е талант, постижение, смисъл, които героят накрая връща като дар за общността и човечеството, повдигайки ги.

Слънчевият герой ни води към себеосъществяване, а знакът, в който се намира Слънцето в хороскопа, показва кое от дванайсетте състояния на битието трябва да завоюваме, развием и изведем до най-чистото му проявление като личности в този живот.

Козирогът е земен кардинален знак и индивидът под негово попечителство се впуска в усилен поход нагоре по планината на физическото измерение, за да проумее, организира, структурира и овладее материята.

Искам да ви запозная с един своеобразен представител на този земен знак, в чиято рождена карта надникнах с огромно любопитство. Той е учен. Всъщност наричат го "попзвездата сред учените". Във въображението си вероятно е звезда, макар и миниатюрна, в дълбоката черна паст на космическото пространство.

Ражда се на 8 януари 1942 г. в Оксфорд в семейство на ерудити. Гордо се появява на този свят на датата, на която умира Галилео Галилей точно 300 години преди това. Семейството му е сбирщина от ексцентрици, които вечерят в непрогледна тишина, всеки от тях забил настойчив нос в книгата си.

планети космос
Снимка: Thinkstock

Като дете бил истинско шило, което не се спирало на едно място – непрестанно търчал наоколо, катерел се, танцувал, гребал... Докато на 21 години не открил, че е болен от амиотрофна латерална склероза – според Wikipedia "неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони, което води до парализа и смърт".

Лекарите давали на Стивън Хокинг още две и половина години живот, но той е жив и до днес, като не спира да твори своите визии за времето, пространството и вселената с нейните черни дупки. Ще кажете, те Козирозите са здраво стъпили на земята и няма да хвърчат в облаците, но първо, това е клише и второ, извинете ме за черния хумор, но едва ли има някой по-здраво закован за земята от него, неподвижен в затвора на количката и неподвижното физическо тяло. Обаче именно заради това е надарен с ярка мисъл, която надмогва и трансцендира нелепостта на парчето материя, което му се е паднало. 

Интересно е, че в картата на учения няма нито една планета във воден елемент, сякаш в този живот душата му е избрала да не се занимава твърде с емоционални въпроси, а е ангажирала ресурса на земната и въздушната стихия, за да се превъплъти в гениален изследовател.

козирог зодии зодия хороскопи хороскоп
Снимка: Thinkstock

Земният елемент е силно акцентиран в картата на Стивън Хокинг. Слънце и Меркурий са в Козирог, Луна и Нептун в Дева, Уран и Сатурн в Телец – те са част от мащабна фигура, равнобедрен триъгълник, наречена Голям триъгълник на таланта или Голям тригон.

Хората, които притежават такава конфигурация в хороскопа си, идват в този живот с дарба. Те познават много добре стихията, в която е разположен Триъгълникът на таланта. Носят я под кожата си и нерядко я приемат за даденост, като не разбират необходимостта да правят каквото и да било, за да я развиват. Затова и се случва талантите, които дарява фигурата, да останат непроявени в този живот поради леност и инерция.

Още повече опасността от инерция стои пред Голям тригон в земни знаци. Дарбите на Големия земен тригон са здравомислие и инстинктивно знание за законите на природата, материята, реалността и ежедневието, но и крайна пасивност. Стивън Хокинг бил средностатистически ученик, който се справял добре, след това – блестящ студент по космология, който не отделял за учене повече от час на ден. Меркурий в "царски" контакт с Нептун и Уран му дава завидна интуиция и проницателност в интелектуалните и менталните дела.

козирог зодия хороскоп
Снимка: Thinkstock

Трябвал му "ритник" от съдбата, за да го разтърси и извади от летаргията, апатията и самодоволството на Големия тригон, който носи риска цял живот да остане недокоснат резервоар на несъзнавана психическа енергия. Болестта подтикнала младия учен да се фокусира върху ученето и изследванията си. Накарала го да осъзнае, че е изправен пред опасността да не успее никога да завърши докторантурата си.

Той казва: "Преди болестта ми бях отегчен от живота. Сякаш нищо не си струваше". Именно болестта като че ли го събужда за смисъла и красотата на земното съществуване.

планети
Снимка: Thinkstock

Предизвикателните контакти на други планети към Големия талантлив триъгълник разклащат мнимото му равновесие и задействат процес на метаноя [*]. Едната планета, която прави квадратура (труден контакт от 90 градуса) към мащабната фигура, е Марс, а другата е Венера. Марс управлява мускулатурата, действието, инициативността и сякаш е било нужно да откаже да съдейства на учения на физическо ниво, за да се активират вътрешните му огън, движение и страст. Венера, планетата на любовта, пък е другата "виновница" Стивън Хокинг да не се отрече от живота – по времето на откриване на заболяването му той бил влюбен и това също го стимулирало да избере да живее и твори. Въпреки.

Отношенията на гениалния учен с материята са обрисувани в рождената му карта по забележителен начин. Сатурн, който е управител на Слънчевия му знак Козирог и е сигнификатор на преживяването за тяло, граница, физика, структура, е в съвпад с Уран – силата, която разрушава закостенелите структури, надскача статуквото, реорганизира и ресистематизира. Ако Сатурн е физическата реалност с нейната механика, Уран е невидимият квантов закон, който я движи и опровергава едновременно.

Уран управлява и асцендента Водолей в хороскопа на Стивън Хокинг. Асцендентът представлява нужните качества и нагласа към света, които трябва да усвоим в този живот, за да можем да осъществим предназначението си по слънчев знак. Водолей и Козирог, Сатурн и Уран в неговата карта се преплитат в смислова цялост, която завихря живота му около голямото преодоляване на тежестта на материята и проникването в тайните ѝ отвъд земната гравитация. Той търси универсална теория, която обединява космологията (макро) и квантовата механика (микро), за да обясни зараждането на вселената.

Основен обект на неговите изследвания са черните дупки – най-плътната концентрация на материя в космоса. За тях Стивън Хокинг доказва, че не са информационен вакуум, а излъчват радиация, която успява да избегне непреодолимите гравитационни сили. Интересно явление в картата му е неаспектираният Плутон. Ако има планета в Слънчевата система, която да въплъщава символа на черна дупка, то това е Плутон – мрак, бездна, смърт, трансформация в ново измерение. Плутон е единственото, което остава, след като загубим всичко – усещане за Бог.

Неаспектираната планета ни притегля неистово, понеже е непозната губерния в психическото ни царство и затова животът ни я поднася непрекъснато, а ние я търсим несъзнателно като спасителна сламка, която ще ни върне целостта. Черните дупки за Стивън Хокинг са средоточие на копнежите и надеждите му за пътуване във времето и пространството.

Той смята, че вселената не може да е създадена от Бог. Големият взрив е резултат единствено и само от законите на физиката. Вселената е спонтанно творение. Така твърди неговият рационален ум, който познава материята до мозъка на костите ѝ в най-крайното ѝ изражение на телесно обездвижване. Отвъд което има само разум, устрем и енергия.

Но именно изразът "спонтанно творение" е натоварен с огромна доза мистерия, мистика и... усещане за Бог.

[*] Метаноя (гр.) – промяна в светогледа, мисленето, възприятията, покаяние.

Още интересни статии, които да прочетете:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти