Как да се справим с детето, според зодията му - IV част

Как да се справим с детето, според зодията му - IV част
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Децата, в чиито рождени карти доминира елементът земя, като правило са практични, упорити и разумни.

Това с пълна сила важи за първия земен представител - Телеца. В общия случай тези деца са спокойни и трябва голямо усилие да положите, за да ги извадите от равновесие. Уравновесената им природа ги прави послушни, чаровни и търпеливи - истинска наслада за мамите и детегледачките.

Разбира се, за да се поддържа този рай на земята, е нужно едно важно условие - да не се нарушава обичайният им всекидневен ритъм или поне без щателна предварителна подготовка, каквото и да значи това. В противен случай не ви се иска да изпитате гнева на разярения бик. Гладен Телец е сърцераздирателна гледка. Въобще зоната на комфорт на малките Телци понякога може да се окаже твърде тясна.

Именно тези деца ще искат още по-настойчиво от останалите си връстници да слушат една и съща приказка отново и отново всяка вечер. Обичат си навиците и установеният ред им създава усещане за сигурност.

Не позволяват да им давате зор и не се поддават на натиск. Държат на своя собствен ритъм и никога не биха направили нещо против волята си. Няма да се тръшкат - това не са ви Овенчета - но ще зарият копита в земята и няма да мръднат от позицията си, докато не я проумеете. Големи инатчета са тия Телци.

Нерядко ще ги хващате да стоят и размишляват. Никога не биха взели прибързано решение. Но вкарат ли си някоя муха в главата, от там за нея излизане няма.

Пословичната им предпазливост не ги нарежда сред най-авантюристичните типажи в тайфата. Няма да е зле да ги насърчавате да пробват нови неща, тъй като любопитството им понякога бива заглушавано от оскъдното наличие на гъвкавост в характера им.

Хвалете ги, когато споделят играчките си или помагат на другарчета - това ще поразчупи силно развитото им чувство за собственост. Малките Телци се радват на простички неща - усмивки, прегръдки, целувки. Чувствата им са дълбоки и имат нужда от големи дози любов.

Много от тези деца са артистични и имат изтънчен усет за цвят, ритъм и звук. Немалко притежават и красив глас. Имат афинитет към усвояване на инструменти, към приложни изкуства, грънчарство, градинарство и всичко, което им създава усещане за връзка със земята. Тя ги зарежда.

Не си падат по спорта, затова е добре да ги стимулирате към повече движение.

* * *

Децата с акцент върху знака Дева в своите карти са сериозни, грижовни и разумни. Те се стремят да вършат всичко перфектно до най-малкия детайл. От ранна възраст ще разпознаете девешкото у тях, когато се запънат на вратата, че не могат да излязат с тази рокля, която съвсем не отива на обувките им, освен това има нелепа гънка, където не й е мястото.

Тези деца обичат реда и чистотата. Голяма част от тях с радост помагат на мама в домакинската работа, а стаите им са безупречни - да, правилно прочетохте. Изпитват истинска наслада педантично да подреждат с часове кутиите с оловните си войници, всъщност в днешно време това са игрите им на таблета - сортирайки ги в папки по теми и бог знае какъв още признак. Предполагам.

Това, от което можете да се опитате да ги опазите, е от високи дози критичност спрямо тях - биха били отровни, не за друго, а защото сами по себе си малките Деви са твърде критични към себе си, нямат нужда от допълнителна сковаваща критика.

Напротив, нуждаят се от повишаване на самочувствието, самооценката и от признание за талантите и постиженията им.

Те са тихи, нежни и внимателни. Стараят се безотказно да изпълнят поставените задачи. Ще забележите, че нерядко проявяват интерес към науки и антропология. Обикновено им допадат реда и структурираността в училище.

Тези деца също като Близнаците задават безумно много въпроси, но техните са доста по-задълбочени и подробни и не пускат кокала, докато не изцедят всичко, което знаете. Близнаците не се задълбават чак толкова.

Те са любимци на учителите, защото са любознателни и въобще много държат да намират смислени обяснения за явленията в живота. Не са изявени лидери и биха предпочели да следват по-наперените си връстници - като Лъвовете, например. Но всички гравитират около тях и предпочитат компанията им, защото са отзивчиви и разбиращи.

Малките Деви мислят много и това нерядко им създава главоболия, защото са склонни да циклят в тревоги и притеснения. Затова не ги оставяйте твърде дълго в това състояние - насърчавайте заниманията им с различни хобита, интереси и спортове.

Непременно им дайте възможност да се грижат за животно. Това ги успокоява и ги кара да се чувстват полезни и съответно ценни.

Не си пестете похвалите и аплодисментите, когато видите, че малката Дева е взела спонтанно решение, довело до успешен край. Подобен акт не им се случва често, а нерешителността им е плод на тяхното дълго премисляне и предвиждане на всички възможни изходи, което пък ги лишава от спонтанност и радост от живота. Да не говорим за прословутата самокритичност, която веднага ще се включи постфактум. Туширайте я на време.

* * *

Децата, родени под знака на Козирога или с друг силен акцент върху този земен знак в техните карти, са практични и здраво стъпили на земята личности. Те са решителни и готови да отидат до край, за да постигнат всичко, което са намислили.

Така че заредете се с търпение и здрави нерви, защото хвърлят ли око на нещо, няма да ви оставят на мира, докато не го получат. Е, в крайна сметка вероятно ще им го купите. Не се отказват.

Тези деца от ранна възраст са упорити и няма да се откажат пред препятствията на пътя на техните цели. Амбициозни и наблюдателни, те преценяват ситуациите и с лекота установяват накъде духа вятърът и откъде ще получат най-голяма изгода.

В повечето случаи гледат сериозно на живота и порастват рано. Но не се заблуждавайте - това класическо правило за Козирозите често бива опровергавано - те притежават и свежо чувство за хумор и в никакъв случай не са сухари, напротив често забавляват другарчетата си с номера. Колкото и откачено да звучи.

Малките Козирози обичат структурираното ежедневие и добре организираната програма. Игрите понякога им се струват твърде елементарно занимание пред перспективата да се потопят в някоя книга или учебник. Насърчавайте ги да се движат и да излизат навън. Покажете им смисъла в това - видят ли го, няма да се дърпат толкова.

Това като правило е препоръка за всички земни деца.

Малките Козирози обичат успеха, затова и в училище обикновено са сред първенците. Те са умни, независими и прецизни. Поставят си високи стандарти и конкурират Девите по самокритичност. Силното им чувство за отговорност нерядко ги натоварва и като реакция абдикират от него, ставайки неуправляеми. После се чувстват виновни.

Не ги натоварвайте допълнително със собствените си капризи, нито пък със страховете си, че ако отпуснете дисциплината, ще настъпи апокалипсис. Те имат добър капацитет за зрели разговори, така че възползвайте се от него.

Най-големият бич за малките Козирози е усещането за липса на смисъл и посока. За да го добият обаче, трябва да им позволявате да поемат малки рискове и да пораснат с ожулени колене, но с пълни сърца. За това е нужно да ги пуснете, да не сте свръхпротективни и да им гласувате доверие.

Прочети още:

Как да се справим с детето, според зодията му - I част

Как да се справим с детето, според зодията му - II част

Как да се справим с детето, според зодията му - III част

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти