Как да се справим с детето, според зодията му - III част

Как да се справим с детето, според зодията му - III част
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

В предишните две статии по темата ви разказах за това как да се справим с децата, според зодията им - ако са представители на въздушен зодиакален знак, и ако са представители на воден зодиакален знак.

Ако имате щастието да ви се роди дете със Слънце в огнен знак, трябва да знаете, че ще се нуждаете от обилни количества енергия, защото това са най-будните, най-живите, най-дейните и най-непокорните деца. В общия случай.

Огнените деца са самостоятелни, честолюбиви и уверени.

Децата Овен

Малките представители на зодия Овен бликат от енергия и не пропускат да участват във всичко, което се случва около тях. Търсят действието и вълненията и съвсем спонтанно ги иницират - понякога за ужас на възрастните.

Тази първоначално неорганизирана и в определени ситуации деструктивна енергия трябва да бъде овладяна и канализирана чрез спорт и други физически занимания и игри. Особено по-състезателните от тях отлично ще импонират на бойната им натура. Овенчетата цъфтят, когато преодоляват препятствия, надскачат възможностите си, побеждават връстниците си в съревнование. Бойните спортове укрепват духа им и ги учат на самодисциплина, като същевременно облагородяват воина в тях.

Тези своенравни деца имат нужда от здрава ръка, но в умерена доза, защото ако прекалите, единствено ще постигнете инатливи съпротиви.

Те са смели и независими, затова не се учудвайте, ако основният им лайтмотив от ранна възраст е “Аз сам!”, отказвайки помощ. Просто обожават да си чупят главата и да се учат от грешките си. Не им отнемайте това удоволствие - разбира се в рамките на разумността и безопасността. Важното е да не гасите огъня в душите им и да не задушавате импулса им да проправят сами своите житейски пътеки.

Търпението не е най-силната им черта. Те искат всичко веднага. Тук е вашата роля на родители, които могат да обяснят аргументирано причините, поради които не може да се получи моментално удовлетворяване на желанието. Така ще помогнете на детето да усвои зрели психически механизми на справяне с фрустрацията, да се научи да изчаква, да отлага и да има търпение.

Обширните разяснения дават възможност на Овенчетата да разберат и защо тяхното твърдоглавие не благоприятства хармоничните взаимоотношения с другарчетата. Поятия като емпатия и сътрудничество тепърва ще усвояват като ценности в живота си.

Децата Лъв

Малките Лъвове са лъчезарни, усмихнати и обаятелни - те са любима компания и на малки, и на големи. Обичат да се забавляват и влагат цялото си сърце в играта и онова, с което се занимават. Имат нужда от пространство за творческо себеизразяване и развихряне на въображението, което при тях е особено плодовито.

Лъвчето ще бъде детето, което обича да казва стихотворения и да пее песнички, чаровно гарнирайки ги с весел и грациозен танц. Освен това, ще държи да има и своята малка сцена в лицето на стола или масата. Някои от тези огнени деца с удоволствие разказват приказки и си измислят истории, в които, разбира се, те са крале, кралици и герои.

Лъвчетата държат да бъдат първи и изявени във всичко, затова обичайно в училище се справят блестящо. За тях е неприемливо да се сливат с тълпата.

За да култивират и проявят най-прекрасните си черти, те трябва да бъдат насърчавани с много обич и внимание, на които са изключително щедри самите те в замяна. Без одобрението и възхищението на възрастните, малките Лъвчета ще завехнат и ще започнат да таят в себе си завист.

В никакъв случай обаче, обожанието в очите на възрастните не бива да бъде израз на глезене и компенсация за родителски неосъществени амбиции и собствени неотработени страхове. Здравословните граници, които се поставят пред Лъвовете, съдържат в себе си висока доза уважение към личността им.

Обичат да бъдат център на внимание и нерядко се опияняват в драматични сценарии, генерирани от богатото им въображение с цел привличане на погледи. Тези изблици трябва да се овладяват внимателно, но при Лъвчетата критиките не вършат работа. Правилният подход е да им се обясни кое е правилното поведение, да се оставят насаме да смелят и да им се гласува доверие, че могат да направят своя собствен избор след това.

Децата Стрелец

Децата Стрелец са малки авантюристи, търсачи и изследователи. Подозирам, че Пипи Дългото Чорапче е била именно Стрелец. Още непроходили те ще преобърнат всеки шкаф и всяко ъгълче в къщата, докато един ден тийнейджъри с гъгнещи гласове не решат, че са готови да метнат самара на гърба и да тръгнат да обикалят света.

Те са забавни, остроумни и нерядко нетактични. Никой не може да им се сърди обаче, защото са толкова откровени в смеха си и в оригиналността на хрумванията, когато трябва да изиграят номер на някого.

Обикновено са екстровертни, весели, оптимистични и лесно завързват приятелства. Почти всички ги харесват, с изключение на някои по-чувствителни водни малчугани, които не могат да понасят дебелашкия хумор и хапливостта на Стрелците.

В сърцевината си тези деца, макар и твърде импулсивни понякога, са добродушни и непресторени. Те обичат както животните, така и хората - любопитни са към тях и историите им. Дивата природа ги привлича като роден дом и е добре да им осигурявате време на открито, в планината, на морето. В обилни дози.

От малки са готови за път и за преследване на нови хоризонти. С наслада изучават езици, защото те са техният паспорт за преминаване отвъд физическите граници. С лекота усвояват информация и винаги са готови за още и още. Това ги прави отлични ученици.

Подхващат най-различни хобита и интереси и немалко от тях ще отпаднат по пътя, но част ще останат страст за цял живот.

Поставяйте им цели и нови проекти - това ги амбицира, вдъхновява и развива. 

*Очаквайте и последната тема за децата със земен зодиакален знак.

Прочети още:

Как да се справим с детето, според зодията му - I част

Как да се справим с детето, според зодията му - II част

Най-подходящата работа според зодията ви

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти