Как да се справим с детето, според зодията му - I част

Как да се справим с детето, според зодията му - I част
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Още с раждането си нашите деца започват да проявяват качествата преди всичко на лунния си знак, тоест на знака, в който се намира Луната. В най-общия случай, без да отчитаме взаимоотношенията на Луната с другите планети в хороскопа, можем да кажем, че бебетата с водни Луни са по-ревливи, а тези с въздушни Луни са закачливи и “приказливи”. Огнените Луни са енергични и шавливи, а земните - спокойни и лакоми.

С порастването обаче и с оформянето на малчуганите в своенравни и самостоятелни личности, най-вече от третата година нататък, на сцената излиза и заблестява все по-ярко слънчевият знак.

В началото на юни се раждат въздушни деца - Близнаци. Другите им събратя са Везни и Водолеи. Въздушните деца като цяло са любопитни, будни, умни и разсеяни.

Близнаците имат ненаситна нужда да знаят. Те са “защотковците” на зодиака. Трудно ги свърта на едно място и ще се забъркат във всякакви щуротии само и само да получат нови впечатления, преживявания и разнообразие. Обичат да се занимават с няколко неща наведнъж, а съсредоточаването не им е най-силната страна. Имат жив и бърз ум и прескачат от занимание на занимание, като рядко довършват започнатото.

Затова родителите на деца Близнаци няма да сбъркат, ако положат усилия да насърчават у отрочетата си постоянство и концентрация, като им показват най-различните измерения на онова, което ги е заинтригувало, преди да са хвръкнали за пореден път към нещо ново. По този начин ще култивират последователност в мисленето и действията, учейки ги, че не само идеята е важна, но и нейното изпълнение - то е, което носи всъщност удовлетворение.

Препоръчително е да се въвежда и поддържа структура в ежедневието и дейностите на малките Близнаци, за да не се получи от всичко по малко и накрая нищо. Наличието на система и на интересни занимания в оптимални дози е рамката, която ще канализира творческата им енергия.

Близнаците в училище имат нужда от свобода в мисленето и въображението. Техните влечения са разностранни, а мисленето им е гъвкаво и богато. Затова нерядко учебните предмети ги отегчават и скуката, а не мързелът (както биха смятали лесно, достъпно и клиширано техните родители) ще слага прът в колелата на отличното им представяне.

Близнашкият интелект се нуждае от пространство и минимални ограничения, за да може спокойно да изследва темите, които привличат вниманието им. Защото тези деца наистина обичат да учат, но със собствена скорост. Те притежават уникалното качество да се удивляват на живота и е истинска наслада за родителите с по-фини сетива да ги наблюдават как откриват света и им го превеждат с нови думи, представи и символи.

Обикновено от ранна възраст децата Близнаци владеят думите - проговарят рано, имат богат речник и с радост го упражняват в общуването с другите. По правило (което винаги си има изключения, разбира се) те са бърборковците вкъщи, а на улицата очароват другите с комуникативността си и способността си да завързват познанства и приятелства.

С порастването палавата им природа все повече излиза на преден план и играта на двора, заливането в смях и имитирането на другите, особено учителите, се превръщат в любим начин за прекарване на Близнашкото време.

Когато искате да ги накарате да направят нещо, им обяснявайте, никога не налагайте. Те чуват, когато усещат, че се отнасяте с уважение към техния интелект и ментални способности.

Децата Близнаци обичат книгите, колкото и странно да ви звучи. Насърчавайте тази любов, особено в днешно време, когато високите технологии предлагат все повече изкушения, за които Близначетата с готовност залепват. Въображението им бива стимулирано живо и от пътувания. Показвайте им света, разговаряйте с тях за неговите чудеса, играйте навън и посещавайте забележителности.

Много деца от този слънчев знак с радост майсторят неща с ръце. Те са сръчни и ловки, но им липсва търпение. Затова домашната работилница вкъщи през уикендите трябва да бъде наситена и с много смях, разговори и взаимност, за да довърши малкият Близнак докраяй този огромен макет на самолет.

Вечер децата Близнаци най-сладко заспиват с приказка. Четете им.

Везните разполагат с безграничен чар и знаят как да омагьосат възрастните така, че да получат онова, което желаят. Дори най-строгите родители и учители се разтапят пред сладките им усмивки и обезоръжаващ подход. Имат безупречната дарба да намират правилното поведение и милите думи, чрез които да влязат под кожата на другия. Тези деца са добронамерени и послушни като цяло. Те са внимателни и възпитани, затова и рядко се налага спрямо тях да се прилагат дисциплиниращи мерки.

Децата Везни обичат спокойствието и хармонията. Най-силно ги нараняват скандалите и караниците у дома, затова с готовност ще влизат в ролята на медиатори, опитвайки се да угодят на всички страни. За да потушат огъня вкъщи дори несъзнателно ще прибягнат до физическо неразположение - най-често слабост и различни инфекции - така, че да отклонят вниманието към себе си, да ангажират мама и татко със своя проблем и по този начин да възстановят мира у дома.

Нерядко се случва, преди да намерят своята златна среда и една по-зряла позиция, да се люшкат между двете крайности - от агресията, тръшканията и тропането с крак до тоталното послушание и компромис.

Децата Везни притежават вродено чувство за справедливост и винаги ще подадат ръка на другарче. Те искат всеки да е включен в играта, за всеки да има място и никой да не бъде изгонен и изолиран.

Тези малчугани обичат компанията и лесно се социализират. Те не са напористи и не държат непременно да изпъкнат, но се явяват спойката на групата, която може да разпредели ролите по най-удачния начин, и са незаменима част от груповия дух. Общите проекти с други деца най-силно стимулират творческите им способности. Силно държат да се харесват и затова са особено популярни и желани приятелчета.

Едно от най-трудните неща за тях е да взимат самостоятелно решения, затова дълго време остават зависими от мама, татко или по-голям брат или сестра. Трябва нежно да ги насърчавате и подбутвате към самостоятелност, към собствено мнение и позиция. Трябва да се научат да се борят за прават си и да разчитат на себе си.

Децата Везни са любознателни, но основен фактор за доброто им представяне в училище е самата обстановка. Побойниците и трудните деца им създават грижи и повишават нивото им на стрес, а това ги блокира. Изключително силно се влияят от грубости, наказания и крясъци и то в негативна посока. Безпочвената критика не ги стимулира. За тези нежни създания и най-добрият подход е спокойният, а средата, в която разцъфват, е толерантна, уютна, творческа и тиха.

Разбира се, няма как те да израснат в стерилни условия, затова е нужно и да се отдели доста време с правилните думи и в дух на подкрепа и увереност да им се обясни, че в света има най-различни хора, за които те трябва да бъдат подготвени и вътрешно стабилни.

Децата Везни са привлечени от креативни занимания, свързани с цвят и форми - тези интереси трябва да бъдат насърчавани.

Водолеите, също като Везните и Близнаците, са удивително умни, будни и общителни. Те обаче много повече ще проявяват склонност да витаят в свои собствени светове на фантазии и чудатости. Те са изобретателни и оригинални, на моменти твърде неконвенционални и странни за общоприетия вкус, но тази тяхна своеобразност не бива да бъде потъпквана или скастряна.

Децата Водолеи носят в себе си невъобразима необходимост от свобода и и независимост - навият ли си нещо на пръста и багер не можа да ги помръдне от курса, който са поели. Не толерират ограниченията и с радост посрещат промяната и новостите. Рутината ги убива, а твърде строгите правила кастрират творческия им порив.

Искрено привлечени са от всичко, свързано с иновации, нови технологии наука и комуникация. Не се учудвайте, ако още непроходилото ви хлапе с върло любопитство разглоби мобилния ви телефон и след това с ужасяващо извънземна лекота го сглоби наново, а в следващия момент без проблем вече набира номера на баща си и започва да му говори на бебешки. Това са “новите” деца, особено Водолеи.

Разбира се, не всички Водолейчета по правило са технически маниаци и гении. Но всички носят в себе си някаква прогресивна и креативна жилка, която излиза от рамките на познатата норма и съдържа в себе си духа на приближаващото бъдеще, чиито предвестници са те.

Обичат да прекарват време с други деца, да обменят играчки, идеи и мисли, но това не винаги е лесно, тъй като подходящите за Водолея съмишленици са рядкост. Често другите деца не ги разбират и без самите те да знаят защо и какво точно ги смущава във водолейската природа - та тя е толкова дружелюбна, цветна и забавна - лекичко ги изолират. Но намери ли се поне един съмишленик и поне на два процента толкова луда глава с поне три нестандартни мисли в нея, Водолеят е щастлив, конфигурацията се променя и успява да повлече крака за цялата тумба към неподозирани забавления и неизследвани пространства.

Децата Водолей имат необичайни интереси и хобита. Неусетно се потапят в тях и забравят за света наоколо. Те са децата, които най-силно са склонни да живеят в света на идеите и интелектуалните умозрения. В тях се наблюдава една особена емоционална дистанция и откъснатост от заобикалящите ги събития. Това в много случаи е тяхната защитна реакция срещу емоционалните бури и усещането за тежест и несигурност, които земните ограничения и грубости им навличат.

Но нерядко е и чисто и просто въздушната им природа, която отлита и не смята земните дела и обикновените човешки радости за твърде важни. Затова изключително необходимо е родителите на Водолейчетата да ги поставят в ситуации на приземеност и на наслада от обикновените ежедневни радости. Водете ги сред природата, играйте си с тях в морето, насочете вниманието им към нежния полъх на вятъра и ласките на слънчевите лъчи.

Децата Водолей са неумели и тромави, когато трябва да се свържат с чувствата и емоциите (особено неприятните), затова и родителите им трябва сами в себе си да развиват задоволително ниво на емоционална интелигентност, за да могат да бъдат добър пример за децата си как да интегрират в живота си богатството на емоционалните преживявания, възприемайки последните като ценност, а не като нещо, което трябва да бъде отрязано, за да не “убива”.

*Очаквайте продължение по темата за децата със земен, воден и огнен зодиакален знак.

Прочети още:

Най-подходящата работа според зодията ви

Рожденият хороскоп или този на зачатието е валидният?

Предопределено ли е бъдещето ни?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти