Да плуваш в Рибешки води е магическо

Да плуваш в Рибешки води е магическо
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Влизате в класна стая – суматоха и глъч, а някъде в далечния ъгъл до прозореца – детенце, зареяло поглед в небето. Нищо не е в състояние да го изтръгне от магическото странстване из дебрите на въображаемия му свят.

Малчуганът с блуждаещи очи, вместо да слуша скучновати уроци, ще се занимава с нещо далеч по-вълнуващо, като си рисува в тетрадката или пише стихове. Да, правилно сте заподозрели, той е зодия Риби.

Рибите живеят извън този свят сякаш – неуловими, неразгадаеми и крехки. Те са възприемчиви към енергиите, които текат в пространството, регистрират и най-фините нюанси в настроенията на околните и ги лепят като вируси. Често не знаят как да се предпазват от чужди влияния.

Затова се нуждаят от повече време в изолация, отколкото другите знаци – за да се изчистят и презаредят. Здравословно би било за Рибите да редуват социална фаза с моменти на оттегляне и усамотение, а повечето от тях го правят интуитивно.

Поради чувствителността си трябва внимателно да избират с кого живеят и с кого дружат. Най-добре биха се чувствали със солидна и надеждна личност (като Телец, Козирог и Скорпион, например) до себе си, която да ги придърпва към реалността и да им създава усещане за стабилност и предсказуемост в този техен така недефиниран живот.

Винаги ги грози опасност от прекалено привързване към любимия човек, до степен, в която изгубват чувство за собствена идентичност. Като воден знак Рибите изпитват огромна необходимост да се слеят с другия, да се отъждествят с неговите емоции, да го попият. Любовта е единение. Животът е единение. Това им качество ги прави способни на неподражаема емпатия, но за да останат връзките им здравословни, би трябвало да се научат да поставят граници и да осъзнават, че в едно пълноценно партньорство участват два индивида.

Рибите са самоотвержени и пожертвователни, готови на всичко, за да облекчат болката на другия, която никой друг не може да усети така автентично, както те.

Много от тях притежават вродени лечителски дарби и се занимават с алтернативна медицина, лечебни и духовни практика и дори традиционна медицина – стига да могат, с готовност помагат на хората и допринасят за облекчаването на човешкото страдание.

Те са готови да понесат всичко, ако това ще е в нечия полза. Ако видите колата пред вас да спира и от нея да излиза костюмиран господин насред поройния дъжд, само и само за да спаси куцото куче на пътя, можете да се обзаложите, че той най-вероятно е представител на състрадателните Риби.

Тези нежни създания се чувстват най-щастливи, ако се занимават с благотворителна и доброволческа работа в свободното си време. Те са готови да се погрижат за всеки – близки, приятели, животни, непознати.

Съчувстващата им природа нерядко ги въвлича в ситуации, в които стават жертва на лековерието и наивността си. Хората ги използват и злоупотребяват с готовността им да откликнат. А самите Риби трябва честно да си отговорят на въпроса дали не са така всеотдайни и позволяващи да им се качват на главата просто защото вярват, че по този начин ще си купят обичта на другия, а да останеш самотен и необичан е твърде страшно.

Разбираме, Риби, страх ви е да нараните чувствата на другите, защото след това ще се въргаляте в самообвинения, ще се самоизмъчвате и ще правите от мухата на незначителната си вина драматично голям слон, сякаш само чрез нея можете да се усетите истински значими и забелязвани. Но понякога се иска да ударите по масата, да заявите нуждите си и да се освободите от този мъченически комплекс, който само отравя взаимоотношенията ви. Ако сами се поставяте в мазохистични роли, не се учудвайте, че хората инстинктивно реагират садистично спрямо вас.

От всички знаци в зодиака, Рибите са най-склонни към зависимости и пристрастявания. Това се дължи от една страна на крехката им природа, която няма необходимата устойчивост за справяне с трудностите в живота и първосигналният избор, който правят, е да избягат от проблема, скривайки се или в алкохола, или в употребата на вещества.

От друга страна, Рибите понякога целенасочено биха търсили опитности с психеделици, защото те им разкриват отвъдна реалност, отвъд ограниченията и условностите на физическата действителност, реалност, в която са едно с космоса и всичко съществуващо. Всяка "Риба" тайничко в себе си мечтае да се върне във вътреутробната безметежност, във вселенското лоно на безграничните възможности, още преди да са се проявили.

Разбира се, Рибите се пристрастяват преспокойно и към храна, цигари, лекарства, връзки, хобита, приятелства – за каквото се сетите. Колкото и да е странно обаче, много от тях развиват физическа непоносимост към наркотици и всякакви видове химикали, включително медикаменти, което може и да е мъдрият отклик на тялото им да ги предпази от тях самите.

Поради непрекъснатата си връзка със света преди и след живота, с енигматичната реалност на незримото и неописуемото, Рибите сами по себе си излъчват една отвъдност и магнетичност, която завладява и лишава от свободна воля. Няма киноман, който да не е попадал в плена на бездънните виолетови очи на Елизабет Тейлър – типична представителка на знака.

Рибите са безкрайно артистични, което се дължи както на способността им да черпят пряко от фините полета на фантастичните и митологичните светове, така и на вродената им дарба да се превъплъщават – истински хамелеони. Разглеждайки дълъг списък на Риби знаменитости, останах изумена как над 80 процента бяха хора на изкуството – художници, музиканти, поети, актьори, комици, режисьори, писатели.

Естествено, сред тях имаше и окултисти, и учени, като Айнщайн например, но последните отново ги възприех като визионерите и поетите на науката. Рибите са изключително интуитивни и много от тях имат свръхсензорни преживявания. Те сънуват ярки и понякога пророчески сънища. Никой не би се учудил да научи, че "сънуващият пророк" Едгар Кейси е бил роден под знака на Рибите.

Сияйни звезди от мъглявината на Рибите: Джордж Харисън, Рудолф Щайнер, Николай Коперник, Микеланджело Антониони, Джон Бон Джоуви, Морис Равел, Лайза Минели,  Кърт Кобейн, Нат Кинг Коул, Ванеса Уилямс, Римски-Корсаков, Филип Рот, Глен Клоуз, Брус Уилис.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти