Списък с храните

Зов за помощ
Снимка: Thinkstock

Много от нас (най-вече жените) страдат от проблеми с постоянното уриниране или неволното изпускане (т.нар. инконтиненция), чийто дискомфорт смущава нормалния ни ритъм на живот. Най-често тези състояния се дължат на внезапни спазми в мускулатурата на пикочния мехур, които предизвикват спешна нужда от уриниране.

Разбира се, има храни и напитки, които могат да облекчат това положение, но само те няма как напълно да ни избавят от подобни неразположения.

* Според редица медицински изследвания цитрусовите плодове, доматите, шоколадът, кафето и виното стимулират отделянето на урина, затова подобни продукти могат още повече да влошат ситуацията, ако страдате от чести мускулни спазми на пикочния мехур.

* Немалко хора с подобни оплаквания се стремят да пият минимално количество течности, за да редуцират количеството урина. От друга страна липсата на прием на напитки наистина ограничава ходенето по малка нужда, но пък и самата урина става по-концентрирана, което води до увреждане и инфекция по вътрешните стени на пикочния мехур.

* Внимавайте с употребата на алкохол (особено бира и вино), тъй като спиртните напитки дехидратират организма и водят до допълнителна нужда от уриниране. Кофеинът в кафето и колата също стават причина за по-чести позиви на уриниране.

* Доказано е, че сокът от грозде, боровинки, череша и ябълка не смущава нормалните уриниращи функции.

* Силните подправки като черният и чили пипер също могат да раздразнят пикочния мехур, затова ограничавайте употребата им при чувствителност на този анатомичен орган.

* Захарните изделия не са препоръчителни при оплаквания, свързани с по-трудно контролируемото уриниране. В случая удачните сладки натурални продукти включват банани и ябълки. Внимавайте с по-киселите и цитрусови плодове, защото плодовите киселини в тях дразнят пикочния мехур.

* Нека вашият личен лекар ви препоръча и специфични физически упражнения (с които се стяга седалищната мускулатура и неволното уриниране се контролира по-лесно).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти