По-добре портокалов сок, отколкото кафе

По-добре портокалов сок, отколкото кафе
Снимка: Thinkstock

Колко от вас са почитатели на кафето и не могат да си представят сутринта да започне без чаша ароматно кафе? Комбинациите могат да са най-различни – с мляко, сметана, със захар или пък чисто. Основната цел на чашата кафе е да ободри, събуди и подготви за предстоящия ден.

Ново изследване обаче твърди, че най-добрата напитка за всички тези цели е портокаловият сок.

Учените съветват, когато ви се спи и не сте достатъчно концентрирани, да заложите на чаша прясно изцеден портокалов сок. Опитите са показали, че хората, които пият портокалов сок на закуска, остават будни и концентрирани за по-дълго време, отколкото тези, които залагат на кафето.

Резултатите са доста интересни, особено като се имат предвид функциите на кофеина. Той е енергиен стимулант с мощен ободряващ ефект, който стимулира едновременно интелектуалните способности, сетивната чувствителност и настроението.

Много по-мощни обаче се оказват флавоноидите в цитрусовите сокове. Те подобряват притока на кръв към мозъка по естествен начин, като по този начин улесняват преминаването на информация между мозъчните клетки.

Чаша портокалов сок ще ви донесе и множество ползи и здравословни хранителни вещества. Тялото се зарежда с цялото количество витамин С, необходимо за деня.

В портокаловия сок има още калий, фолиева киселина, фитонутриенти, тиамин и други.Всички те помагат за намаляване на високото кръвно налягане, понижават риска от сърдечно-съдови заболявания и удар, способстват освобождаването на енергия от въглехидратите, регулират апетита, поддържат мускулната функция и нервната система.

Смята се, че естествените антиоксиданти в състава на портокаловия сок понижават риска от развитие на рак, тъй като пречат на окисляването и увреждането на клетките.

Ако искате да замените кафето с по-здравословен източник на енергия, то освен портокаловия сок има още няколко напитки и храни, които ще са ви от полза. Заложете на ябълките и пълнозърнестите храни, защото консумацията им подхранва мозъчните клетки и ги поддържа концентрирани.

Прочетете още:

Портокал и киви за прекрасна кожа

Салата с портокал, червено цвекло и сусамов тахан

Най-полезните напитки са...

Как да се освободим от токсините

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти