Жълти зеленчуци в полза на здравето

Жълти зеленчуци в полза на здравето
Снимка: Thinkstock

В групата на жълтите зеленчуци влизат морковът, царевицататиквата, жълтите чушки, а също и лимонът, дори някои жълти сортове домати.

Те, подобно на всичко останали зеленчуци, носят на организма ни множество здравословни ползи.

В жълтите зеленчуци обикновено се съдържат множество каротеноиди - комплексна група от съединения. В голямата си част те се съставляват от бета-каротин, ликопен, лутеин и зеаксантин. Останалото са самостоятелни каротеноиди, които имат редица ползи за тялото ни. Те активно го защитават от свободните радикали и атеросклерозата, подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите, защитават очите и засилват издръжливостта.

Освен каротеноиди, в състава им се откриват още витамин С, калий и биофлавоноиди. Те са важни за доброто здраве на сърцето, храносмилателната и имунната система. Едно от малко известите им свойства е, че способстват образуването на колаген.

Друго положително свойство на жълтите зеленчуци, е това, че те имат способността да защитават организма срещу вредните UV лъчи. Доказано е, че кожата на хора, чиято диета е богата на каротеноиди, се състарява по-бавно.

Приеманите от жълтите зеленчуци субстанции лесно се превръщат от организма ни във витамин А. Той засилва имунната система и се отразява благоприятно на състоянието на кожата.

Освен всичко друго, каротеноидите в жълтите зеленчуци имат способността да подобряват състоянието на костите и ги правят по-силни. Те предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, които са причина за развитието на многоракови заболявания.

Консумацията на жълти зеленчуци доказано предпазва мъжете от рак на простатата. При жените те намаляват риска от рак на шийката на матката, белия дроб, стомашно-чревния тракт. Жълтите зеленчуци предпазват още от развитието на сърдечно-съдови заболявания, като активно и регулярно спомагат за намаляване нивата на отлагания на холестерол в кръвоносните съдове.

Освен жълтите зеленчуци, сходни свойства имат и жълтите плодове - праскови, манго, круши,грейпфрут. Те са много богати на флавоноиди, които поддържат нивата на добрия холестерол в организма ни.

Прочетете още:

Да се храним здравословно през лятото

Как цветът на храната влияе върху здравето ни

Всеобщи любимци - чушките

Млечната царевица – от такос до мамалига

Да се запознаем със здравословната страна на тиквата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти