Всеобщи любимци - чушките

Всеобщи любимци - чушките
Снимка: Thinkstock

През 1494 г. лекарят във флотилията на Христофор Колумб пише в едно писмо, че бил силно изненадан, когато видял местното население да подравя корените, които си приготвят за ядене, с една силна подправка, наречена "аджи", със страшно лютив вкус, без да си изгарят устата.

Малко по-късно португалските конквистадори също били заинтригувани от това странно "огнено растение", дотогава отглеждано само от индианците, и решили да го вземат със себе си.

Успехът на чушката бил бърз и тотален - от Средиземноморския басейн до Източна Европа, от Индия до Африка, днес тя се е вмъкнала почти във всички ястия.

Имената на видовете чушки в отделните страни се различават, дори и когато става дума за един и същ вид. Основната им характеристика е съдържанието на капсаицин и неговите деривати – веществото, което предизвиква чувството за парене.

Има специален индекс, по който специалистите определят с точност качеството парещо-лютиво. Той варира между едно и пет.

Начело в класацията са закръглените едри сладки чушки, които могат да бъдат зелени, жълти и червени.

Друг вид са по-тънките и дълги и по-ароматни, предимно жълто-зелени чушки.

В групата на кайените са тънките, дълги, остри и леко завити чушки, силно люти. У нас им казват чорбаджийски.

В Гваделупа се отглеждат така наречените, чушки-птици – малки, остри, твърди и много, много люти.

От тропиците е дошъл и видът табаско – малки, също много люти чушлета.

Лютите чушки са почти неразделна част от националните кухни на много страни. В Индия те се употребяват като къри – стрити чушки, смесени с други ароматични подправки. В Тайланд, Камбоджа и Виетнам с тях се подправят всички супи, а в страните на Магреба са неотменна подправка за пилафа.

В Африка е невъзможно да вкусиш месо или риба без люти чушки, които убиват силната им миризма, или листа от маниока, на които чушката премахва тежкия дъх.

Чушките имат и лечебни свойства, благодарение на високото им съдържание на витамин С. Те спасяват народите от изостаналите страни от тежки заболявания и усложнения.

В топлите страни, където храните трудно се запазват, особено месото, чушките със своите бактерицидни свойства са много полезни: те блокират развитието на бактериите в хранителните продукти дори и без варене.

Още от ХVІІ век лекарите предписват чушките под формата на прах на страдащите от ишиас, а също и при проблеми с храносмилането и отделянето на газове.

Съвременните лекари потвърдиха предписанията на своите предшественици, като доказаха, че те стимулират стомашните секреции, благоприятстват отделянето на газове в червата и действат като мощен съдоразширител на кръвоносната система.

С помощта на E-kulinari.com ви предлагаме лесен начин как да си направите украса с чушки за трапезата.

Избирате тънки и дълги люти чушки.

С остър нож нарязвате върховете им на тесни ивички (много подходящ за тази цел е нож за рязане на сирена и кашкавали).

Изчиствате старателно семките.

Много внимавате да не не пипате лицето и очите си с ръце!

Поставяте чушките в купа с вода, в която са поставени ледени кубчета.

По този начин върховете ще се извият и ще се получи чудесна украса за трапезата и блюдата ви.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти