Печената риба е полезна за мозъка

Печената риба е полезна за мозъка
Снимка: Thinkstock

Консумирането на печена риба от всякакъв вид веднъж седмично повишава мозъчното здраве, установиха учени от университета в Питсбърг. 

Здравните експерти твърдят, че няма значение какво е съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибата. Важното е тя да е опечена във фурна или на скара и да се консумира редовно, за да засили мозъчното здраве и да предотврати деменция.

"Нашето изследване показва, че хората, които включват в диетата си печена, а не пържена риба, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието", обяснява един от ръководителите на изследването д-р Джеймс Бекър, професор по психология.

"Не открихме връзка между нивата на омега-3 мастни киселини и тези промени в мозъка, които малко ни изненадаха", допълни той. Бекър и неговите колеги анализирали данни за здравето на 260 пациенти, събрани чрез различни изследвания, в това число информация за приеманите хранителни дажби и изследване на мозъка с магнитен резонанс.

Тъй като не била открита връзка между различните нива на омега-3 мастни киселини и здравето на мозъка, учените твърдят, че може би факторите, свързани с начина на живот, са по-важни от биологичните. Освен това хората, които редовно консумирали риба, били по-добре образовани.

"Съвкупност от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми", счита Бекър.

Но омега-3 мастните киселини все пак са от основно значение, тъй като причината печената риба да е по-полезна от пържената е, че при пържене са разрушават здравословните мастни киселини в рибата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти