Какаовата тайна на ацтеките

Какаовата тайна на ацтеките
Снимка: Thinkstock

Какаовото масло (Oleum theobromatis) представлява съществен процент от състава на какаовите зърна. То се добива след пресоването на семената какао и от хилядолетия се счита за естествена чиста мазнина, която носи само ползи за здравето и красотата. Днес какаовото масло намира широко приложение в козметичната индустрия, в сладкарството, фармацията и др.

Това естествено втвърдено растително масло изобилства от антиоксиданти, които не позволяват гранясването му дълго време. При правилно съхранение какаовото масло може да издържи между 2 и 5 години. То e идеално чист продукт без каквито и да било химически примеси. Затова и не е необходимо да се пречиства допълнително.

Какаовото масло се счита за една от най-стабилните и твърди познати на хората мазнини. Има приятна и гладка консистенция с още по-приятен и любим на мнозина аромат на какао. На цвят е светло кафяво и лесно може да се троши на едри парчета.

Макар и какаовото масло да остава леко в сянката на какаото на прах, то е не по-малко полезен и ефикасен продукт, намиращ широко приложение. .

В сърцевината на всеки плод на какаовото дърво (Theobroma cacao) се съдържат между 16 и 60 какаови семена. Какаото е вечнозелено дърво от семейство Слезови (Malvaceae). Произхожда от субекваториалните гори на Централна и Южна Америка, но в последствие се разпространява в Африка и Азия. Самото какаово дърво достига височина 8 – 10 м височина, и когато цъфти, се обсипва с красиви – бледо розови цветове.

Какаовото дръвче започва да дава плод след четвъртата си година и това продължава до неговата 80-годишна възраст.

Употребата на какаово масло се употребява от човека повече от 3000 години. Какаото било отглеждано от първата цивилизация на Южна Америка – олмеките, които били наследени по-късно от маите и ацтеките. Те съхранявали вековните традиции в отглеждането на какаови плантации и приготвянето на шоколад. Индианските племена обожавали да пият гореща какаова напитка с чили.

Често добавяли царевица, сол и стрити плодове от анато (Bixa Orellana). Какаовите семена били енергично разбивани с различните примеси, за да се получи гъста пяна на повърхността. За тях какаовото дръвче било свещено растение, дълбоко свързано с религиозни церемонии и обреди, при семейни и сватбени тържества. Използвали ги дори като валута.

За най-скъпия и ценен сорт какао се счита Criollo, виреещ изначално в Южна Америка. От него обаче се прави едва 10% от шоколада в света. След пресоването на какаовите семена се получава какаовото масло, което е главна съставка за направата на шоколадови изделия и най-вече бял шоколад.

Какао и какаовото масло изобилстват от флавоноиди (мощни антиоксиданти), а също така имат високо съдържание на витамин Е и полифеноли (също антиоксиданти в какаовото масло). Счита се, че какаото съдържа много по-голямо количество антиоксиданти в сравнение черния чай, зеления чай и дори виното.

Кулинарно приложение

Освен, че намира различно приложение за направата на шоколадови изделия в сладкарската промишленост, какаовото масло често се добавя към различни домашно приготвени напитки и десерти, при което може да сте сигурни, че тази мазнина няма да окаже негативно влияние върху здравословната ви форма.

Какаово масло се използва в приготвянето на напитки с мляко, добавя се в сладоледа, към кафе, мед, ядки и сушени плодове. Важно условия при кулинарната обработка на какаовото масло е, да не се загрява повече от 35-40 градуса, което позволява запазването на полезните му вещества.

Ползи от какаовото масло

Макар, че допреди няколко години шоколадът беше спряга за един от най-големите врагове на тънката талия, тези твърдения отдавна са разколебани. Дори обратното – твърди се, че какаовият продукт помага да регулираме телесното тегло. Разбира се, това е възможно само с контролирана консумация на натурален шоколад до 40 г на ден.

Важно е да се отбележи, че какаовите продукти предпазват зъбите от вредното въздействие на захарта, което автоматично снема обвинението от какаото, че разваля зъбите. По правило най-много какаово масло има в натуралните, по-тъмни, черни шоколади, които са за предпочитане.

Освен това чистото какао и какаово масло са полезни за работата на сърцето. Това се дължи на антиоксидантите флавоноиди, заради които консумацията на какаови продукти намалява риска от инсулт и инфаркт с цели 39% дори при минимална дневна консумация. Шоколадът с поне 75% съдържание на какао е много полезен за запазване на еластични и здрави артерии и добра работа на сърдечно-съдовата система.

Още ацтеките са считали какаото и шоколада за силен афродизиак, което и до днес до голяма степен остава така. С тази разлика, че в наши дни има научна обосновка на това. Възбуждащото действие на какаото и какаовото масло се държи на съдържанието на теобромин и кофеин. На всичкото отгоре какаовите продукти стимулират работата на мозъка, стимулирайки производството на ендорфини – хормоните на щастието. Това става благодарение на фенитиламините, които стимулират активността на нервните клетки и активизират мозъчната дейност.

Най-голямото преимущество на какаовото масло е, че е изключително полезно за кожата и нейната здравина и защита. Ако мажете кожата си с какаово масло преди излагане на слънце, вие ще се сдобиете с плътен и здравословен тен. Неслучайно и маслото от какаови зърна е толкова използвано в козметиката. То доказано хидратира и регенерира кожата, като я прави я гладка и мека. Има здравословен и регениращ ефект, защото запълва недостига на витамини и минерали в кожата, придавайки ѝ еластичност.

Още по темата:

Как да си направим натурални кремове за лице
Крем за лице с какао
Неверни твърдения за шоколада
Околосветски тайни за красота
Домашен ароматен крем против стрии

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти