Есен с дъх на кестени

Есен с дъх на кестени
Снимка: Thinkstock

Есента дойде, а с нея и кестените по улиците узряха и започнаха да падат заплашително около нас.

Те са плодове на растението Castanea sativa Mill - питомен кестен, европейски кестен от сем. Букови.

Били са познати още на първобитните хора. Овъглени плодове на кестен са намерени в селища от каменната и бронзовата ера.

Смята се, че името "Castanea" идва от Kastanea, град в Турция. През V в. пр. н. е. най-добрите сортове кестени са се намирали в Мала Азия и Гърция, оттам са се разпространили по цялото Средиземноморие и в Южна и Централна Европа.

В Европа съществуват около 500 сорта питомни кестени, много от които пренесени преди повече от 2000 години от Мала Азия. У нас кестенови гори има в района на Беласица, Петричко, в Берковско, Крумовградско, Доспатско, Карловско и др.

Различните сортове кестени имат приблизително еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза.

Конският кестен (Aesculus hippocastanum), се среща по паркове, алеи, тротоари като декоративно дърво, а плодовете му са отровни. Той е съвсем друг вид и от различно семейство.

Кестенът има висока калорична и енергийна стойност. Препоръчва се като добавка към детската храна, както и при възрастни, изложени на големи физически и умствени натоварвания.

Той е изключително полезен и за нервната система. Неговата комбинация от калций и фосфор укрепва зъбите и костите. Благоприятно за организма е ниското му съдържание на мазнини и изобилието от витамин А, B и C.

Тъй като е богат на калий, растението помага при лечението на бъбречни или кръвни заболявания.

От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).

Те съдържат и значителни количества минерални соли, главно калий 707 мг, фосфор 87 мг, магнезий 45 мг, калций 33 мг, натрий 1.5 мг и желязо 1.3 мг, както и микроелементите мед, флуор и силиций. В кестените се съдържат и витамините С 27 мг, РР 87 мг, В2 0.24 мг, В1 0.2 мг и А 80 мг.

Поради това че кестените са твърди, съдържат сапонини и имат тръпчив вкус, те не могат да се консумират сурови. Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат.

Те се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони.

В миналото кестените са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши.

След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.

Днес се приготвя хляб от кестени, който се използва в диетичното хранене, поради това, че не съдържа глутен. Правят се пасти, пирожки, препечените плодове се използват като заместител на кафето, а маслото от кестени намира приложение в сладкарската промишленост.

Как да си приготвите кестени, може да прочетете тук!

Още по темата:

Кестените - хлябът на гората

Защо кестените са толкова полезни

Мус от кестени

Крем супа от кестени

Храните без глутен

Колко калории има в различните ядки

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти