Защо кестените са толкова полезни

Печени кестени - вкусни и полезни
Снимка: netinfo

Печените кестени са перфектно средство да се стоплите през зимата и да се почувствате добре.

Кестенът е от семейство Букови и е бил известен още на първобитните хора, тъй като овъглени кестени са били намерени в селища от каменната и бронзовата ера.

Смята се, че до 5 век пр. н. е. кестени са се отгелждали само в Мала Азия и Гърция, а от там са се разпространили по цялото Средиземноморие и Южна и Централна Европа.

Те са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.

Различните сортове кестени имат почти еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).

Кестените са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо.

Плодовете на кестена не могат да се консумират сурови, тъй като съдържат сапонини и това им придава твърде тръпчив вкус. Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Те се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони.

От кестените може да се направи и хляб, който да се използва при диетичното хранене. Що се отнася до маслото от кестените, то намира широко приложение в сладкарската промишленост.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти