Всеки втори си пати от изгаряния

И замириса на море
Снимка: Getty/Guliver

По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) близо половината от младите хора между 18 и 25 години имат сериозни поражения от слънчеви изгаряния за последната една година.

30% от белите жени от 18- до 25-годишна възраст пък постоянно трупат изкуствен тен чрез солариум, чиято ултравиолетова радиация е не по-малко вредна и застрашаваща ни от рак на кожата от тази на слънцето.

Солариумите увеличават със 75% риска от появата на злокачествени кожни образувания при хората след 35 години.

Дерматолозите по света и у нас постоянно предупреждават, че слънцезащитната козметика трябва да се използва и при най-краткотрайните излагания на слънце. Не случайно все повече производители предлагат и гримове с UV фактор.

В международен план представителките на нежния пол между 18 и 21 години посещават соларните студия средно 28 пъти в годината.

При мъжете от 18- до 29-годишна възраст единственият предпазител от ултравиолетовите лъчи на слънцето са самите им дрехи, докато 37% от дамите в същия възрастов диапазон винаги слагат и слънцезащитен лосион върху кожата си. Близо 35% от представителите на двата пола не излизат от вкъщи без слънчеви очила.

Сериозните изгаряния, причинени от слънчевите лъчи, се срещат при 66% от белите мъже и жени между 18 и 29 години, а само 11% от чернокожите в тази възрастова група са се оплакали от подобни проблеми.

За справка в Калифорния е абсолютно забранено на лица под 18 години да използват солариум, а ракът на кожата в САЩ е най-често срещаното туморно заболяване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти