Топлите вълни могат да се лекуват и без хормони

Топлите вълни могат да се лекуват и без хормони
Снимка: Thinkstock

Топлите вълни са един от най-честите симптоми на менопауза. Те се срещат при 40% от редовно менструиращите жени над 40 годишна възраст и при над 80% от жените в менопауза.

Какво предизвиква топлите вълни?

Топлите вълни се дължат на промените в хормоналните нива по време на менопауза. Те често започват година - две преди последната менструация. При повечето жени топлите вълни постепенно отшумяват и спират до пет години.

Какво представляват топлите вълни?
Ако страдате от топли вълни, може да чувствате:

  • - внезапно затопляне на лицето, шията и гърдите
  • - зачервяване на лицето
  • - изпотяване
  • - бърз или неритмичен пулс
  • - студени тръпки

Продължителността и честотата на топлите вълни са различни при отделните жени. Обикновено траят от 30 секунди до няколко минути. За да намалите появата им, е добре да избягвате следните провокиращи фактори - топлината, кофеина, алкохола, подправките, пушенето, тесните дрехи, стреса.

Безвредна ли е хормонозаместителната терапия?
Хормонозаместителната терапия беше един от най-популярните начини за лечение на симптомите на менопауза, но през последните години бяха публикувани редица данни за нейните опасни странични действия.

Голямо проучване, проведено от Женската здравна инициатива към Американския национален институт на здравето (Women’s Health Initiative of the National Institute of Health), показва, че жени на комбинирана хормонална терапия от естроген и прогестерон имат повишен риск от развитие на рак на гърдата, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, в сравнение с жени, които не получават хормонална терапия. Приемането само на естроген е свързано с повишен риск от развитие на рак на матката при жени в менопауза.

Какво е хомеопатичното лечение на топли вълни?
Хомеопатичните лекарства могат да намалят силата и честотата на топлите вълни и значително да подобрят качеството на живот на жената. Хомеопатията е безопасна и здравословна алтернатива на хормонозаместителната терапия. Тя води до стимулиране на естествения хормонален баланс в организма без странични ефекти.

През 2008 година беше публикувано многоцентрово обсервационно проучване в списание " Homeopathy" от Д-р Мари Ф. Борде и екип от лекари. Имах удоволствието да участвам в това мащабно проучване като част от групата от 99 лекари от 8 страни. Изследването включваше 438 жени на средна възраст от 55 години. Хомеопатично лечение беше предписано на всички жени.

Това проучване показа значително намаляване (p<0.001) на честотата на топлите вълни и значително намаляване на дневния дискомфорт, който те причиняват (p<0.001). 90% от жените съобщиха за намаляване или изчезване на симптомите. Тези промени настъпваха за около 15 дни след като е започнато хомеопатично лечение. Лахезис, Беладона, Сепия, Сулфур и Сангвинария канадензис бяха най-често предписваните хомеопатични лекарства в проучването.

Хомеопатични лекарства за топли вълни
Най-често използваните хомеопатични лекарства за топли вълни включват:

  • Амилиум нитрозум – топли вълни с обилно потене, тревожност и сърцебиене; топлата вълна винаги се последва от студена вълна с втрисане
  • Беладона – внезапно усещане за затопляне на главата, придружено от силно зачервяване и изпотяване на лицето. Сърцебиене.
  • Глоноин – Внезапно нахлуване на кръв към главата, червено и горещо лице с видимо пулсиране на шийните кръвоносни съдове.
  • Фоликулин – топли вълни със зачервяване и нощно изпотяване, главоболие, сърцебиене.
  • Лахезис – изключително чести топли вълни с усещане за топлина, която започва от гърдите и се излъчва към лицето. Червено лице и деколте, сърцебиене, прескачане на сърцето, пулсиращо главоболие.
  • Сангвинария канадензис – усещане на парене и зачервяване само на бузите и ушите. Понякога жената усеща и нетърпимо парене на длани и ходила.
  • Сепия - Топли вълни с обилно изпотяване, но без зачервяване, които започват от корема и се излъчват към лицето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти