Премислянето ни прави още по-напрегнати

С 5000 оборота в минута
Снимка: Thinkstock

Учени от университета в Мичиган са установили, че в напрегнати ситуации женският мозък е по-вероятно да вземе неправилно решение, докато мозъчната дейност при мъжете в такива моменти работи с по-добра успеваемост.

По време на експеримента участвали близо 150 души от двата пола, а мозъчната им активност била отчетена с помощта на електроди.

В анкетата били използвани различни логически задачи и въпроси, които да преценят доколко притеснителни са доброволците, когато имат ограничено време за реакция върху даден казус.

Въпреки еднакво постигнатите резултати и при двата пола, женският мозък функционирал на по-интензивни обороти, за да се справи с теста, а при по-трудните му части за решаване този процес ставал още по-напрегнат за дамите.

Експертите са на мнение, че въпросните данни могат да помогнат при овладяването на напрежението и стреса, особено при представителките на нежния пол. Те допълват, че вина за това силно напрягане в гореспоменатите ситуации има и женският хормон естроген, контролиращ способността за учене и допускането на грешки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти