Движение=Дълъг живот

Как да удължим живота си с 10 години
Снимка: netinfo

Нивото на физическа активност оказва непосредствено влияние върху скоростта на стареене на организма. Затова мъжете и жените, които не се движат достатъчно "се износват" средно с 10 години по-бързо, отколкото техните спортуващи връстници, се казва в изследване на Кралския колеж в Лондон (King's College).

В проведените анализи са взели участие 2400 двойки близнаци. Те са попълнили анкетни карти за честотата и интензивността на техните физически натоварвания, а освен това им била направена пълна кръвна картина.

Учените, под ръководството на д-р Лин Черкас, също така са измерили големината на теломерите в хромозомите на кръвните клетки на тестваните и съпоставили резултатите с попълнените бланки.

Теломерите не носят наследствена информация. Тяхна основна функция е да защитават ДНК от деформации и повреди.

Дължината на теломера, която намалява с напредване на възрастта е основен индикатор, определящ бързината на стареене на организма.

Получените при сравнението на данните резултати показват, че при хората, които не се движат достатъчно, дължината на теломерите е по-малка, като скъсяването съответства на около 10 години живот.

Според експертите, едно от възможните обяснения е, че тялото на индивидите, които не се движат достатъчно, е по-чувствително към възпаления и увреда на клетките, а физическата активност помага за справяне със стреса, който основно способства за съкращаването на теломерите, се коментира в научния доклад, цитиран от Би Би Си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти