Съвместими ли са диетата и сладоледът?

Съвместими ли са диетата и сладоледът?
Снимка: Thinkstock

Сладоледът през лятото е почти непреодолимо изкушение, дори за хората, които не са любители на сладките храни. Той има нежен и свеж вкус, приятен на всеки.

Но дали трябва да се лишим от това удоволствие, когато сме на диета? На въпроса отговарят от Zdravduh.com.

Малко факти за леденото изкушение. 

Първите сведения за консумацията на сладолед датират още от Персийската империя.

Древните перси съхранявали сняг в специални подземни хранилища или пък го пренасяли от близките планини, заливали го с концентриран гроздов сок и го консумирали в горещите дни. През около 400 г. пр. Хр. на кралските особи в империята се поднасяли специални студени блюда от розова вода и фиде. Към леда били добавяни шафран, плодове и различни аромати.

В Китай пък 200 г. пр. Хр. са консумирали замразено мляко с ориз. Римският император Нерон включвал в менюто си сняг, пренесен от планините, комбиниран с плодове.

Арабите са първите, които добавили млякото, като основна съставка на сладоледа. През 10-ти век той се предлагал в най-големите градове на арабския свят - Багдад, Кайро, Дамаск. Включвал мляко, сметана или кисело мляко, както и сушени плодове и ядки.

Счита се, че сладоледът произлизал от стари арабски рецепти, които по древност надминават дори персийския вариант на леденото изкушение. 

Има ли здравословни съставки в сладоледа, които могат да ни помогнат за редуциране на теглото?

Да вземем главната съставка - млякото (сметаната). В него се съдържат протеини, които засищат, но и животински мазнини, обикновено голям процент. Тези ненаситени мастни киселини, приемани в големи количества, не са полезни, тъй като водят до втвърдяване на клетъчните стени и образуване на артериални плаки, т.е. могат да доведат до сърдечни болести и диабет тип 2.

Също така често прясното мляко се сочи като ценен източник на калций, макар че има доста изследвания, които сочат, че не успяваме да извлечем този микроелемент от него. Да не говорим за лактозната непоносимост, от която страдат голям процент от хората. 

От друга страна пък, млякото съдържа триптофан, който спомага за добрия сън. Вече сме ви писали за връзката между съня и отслабването

Какво да направим?

Изберете сладолед от по-нискомаслено мляко или замразен йогурт. В киселото мляко белтъкът е пресечен, което го прави по-лесно усвоим. Освен това полезните пробиотични бактерии се запазват до 3 месеца в замразено състояние. 

*Захар

Нея няма как да избегнем. Но един съвет - не се подлъгвайте да си купувате сладолед със заместители на обикновената захар. Те обикновено са още по-вредни. 

*Плодове и ядки

Тук вече стигаме до полезната част. Добре е плодовете и ядките да са част от ежедневното ни меню. Да не говорим, че при шоковото замразяване, храните запазват голяма част от полезните си съставки. Така че определено е добра идея да изберете сладолед с цели парчета плодове или да си направите домашна мелба или плодова салата.

*Шоколад и карамел

Това не са най-подходящите храни, когато сме на диета. Така че е по-добре да предпочитаме сладолед, който не включва тези две съставки. Все пак, ако си приготвяте вкъщи сладоледа, може да добавите шоколад с високо какаово съдържание. Ще имате тройна полза - по-малко калории, по-наситен вкус и антиоксидантен ефект.

*Вода

Не забравяйте, че сладоледът съдържа 60% замръзнала вода, т.е. по-голямата част от него е точно 0 калории. За съжаление, обикновено останалата част си е доста калорична. Смята се обаче, че приемането на студени храни ни помага да горим повече мазнини.

Определението за калория е - енергията необходима за затопляне на 1 мл. вода с един градус по Целзий. Съответно при усвояването на сладоледа температурата му се повишава до нашата телесна, а това ни помага да хабим допълнителна енергия. 

И накрая нека обобщим - сладоледът, в зависимост от съставките си, може да е много калоричен и да не е подходящ за диета.

Но ако бъде консумиран в по-малки количества и е от ниско-маслено мляко или йогурт, в комбинация с ниско-калорични плодове и/или малко натурален шоколад, може да си го позволяваме от време-навреме.

Можем да прибавяме лъжичка сладолед и в кафето вместо захар.

Така ще се насладим на айс-кафе с по-малко калории. 

Още един съвет - по-добре хапвайте леденото изкушение в по-ранните часове на деня и разделно от основното хранене, а не като десерт.

По този начин няма да рискувате да натрупате допълнително килограми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти