Защо децата трябва да пият предимно вода

Защо децата трябва да пият предимно вода
Снимка: Thinkstock

Диетолозите препоръчват на родителите да дават на децата си основно вода, за да намалят нивата на захар в кръвта. Специалистите казват, че малчуганите не трябва да пият газирани напитки.

Според експертите приемът на подсладени сокове също трябва да бъде ограничен при децата, като препоръчителното количество, което им се разрешава, е една малка чаша на ден със закуската.

Нискомасленото мляко не се забранява от диетолозите, но те напомнят, че през деня децата трябва да пият основно вода.

"Проблемът е, че много хора вече не пият вода. На вечеря бъдете скромни, сложете само вода, без газирано, сокове или сиропи", заявява лондонският професор д-р Том Сандърс.

Неговото становище е подкрепено и от професор Сюзан Джеб от Оксфордския университет, която казва, че най-добрият съвет, който може да бъде даден на едни родители, е просто да предлагат на децата си необходимото им количество вода за деня от около 5-6 чаши, пише "Gotvach.bg".

Препоръката е свързана с резултатите от проектодоклад на Британския консултативен научен комитет по въпросите на храненето, според който хората трябва да намалят наполовина приема на захар, за да бъде ограничена епидемията от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Диетолозите настояват газираните напитки да бъдат изключени от менюто, както на децата, така и на възрастните.

При сегашните 10% от дневния прием на захар, новите препоръки са той да намалее до 5% от всички източници на енергия. В този случай само едно кенче с газирана напитка осигурява цялото дневно количество от захар на едно дете.

Миналия месец британско изследване установи, че децата и тийнейджърите консумират около 40% повече захар от препоръчваното, като основен неин източник са газираните напитки и плодовите сокове. Възрастните консумират с 13% повече захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти