Не само хората пренасят зарази

Не само хората пренасят зарази
Снимка: Thinkstock

Обичайният съвет за безпроблемно лято е да се стои далече от болни хора.

И наистина, инфекциите се предават от болен на здрав чрез въздуха, ръцете, замърсените предмети. Но не само хората разпространяват заразите, преносители на болестите са и десетки пълзящи и летящи животинки, повечето от които именно през лятото са голяма напаст.

Мухите, уж безобидни пренасят десетки болести. Най-нахални са конските мухи.

Те имат много добре развит устен апарат и лесно пробиват не само кожата, но и дрехите. Ухапването е болезнено, а за да се „нахрани” досадното животно напада много хора. Така лесно пренася зарази, включително антракс и туларемия. Не по-малко опасни са и домошните мухи.

Те кацат по замърсени повърхности, отходни места, торища. По краката им полепват причинители на редица болести, които тя механично разнася по храната и по предметите от бита– дизентерия, салмонела, холера, туберкулоза, яйца на тении. Решението е мрежи на прозорците, покрита храна.

Хлебарките, тези нежелани съквартиранти също са опасни за здравето ни. През деня се крият зад мебели, в канализацията, а през нощта излизат на лов за храна. Изпражненията им са силен алерген и могат да предизвикат астма, алергична хрема, обриви при някои хора. Механичен приносител са на вируси, бактерии, тении. Има много препарати против хлебарки, но най-сигурно е да се напръска цялата сграда, включително мазетата и таванските помещения.

Комарите са най-голямата напаст. През деня се крият в растителността и жилищата, а надвечер стават агресивни. Кръв смучат само женските. Алергиите, пъпките, сърбежите са бял кахър, макар, че при децата могат да създадат доста неприятности. Малките разчесват ухапаното място, кожата се инфектира, зачервява и възпалява.

Големият проблем е, че те пренасят болести, някои с тежко протичане –зика (тигров комар), малария (малариен комар), вируси и немаларийни паразити. За предпазване използвайте комарници на прозорците, репеленти и фумигатори.

Освен болка и сърбеж при ухапване, бълхите пренасят опасни болести и инфекции –туларемия, миши тиф, бартонела, ендемичен тиф, рикетсиоза и др. Секретът от бълхите предизвиква алергична реакция при хората –дерматити, уртикария със сърбеж и последващо инфектиране от разчесването.

В организма на бълхата живеят тении, които не й пречат. Но домашните любимци често поглъщат бълхи, дъвчейки ухапаното място. Така тениите попадат в тях и предизвикват опасни поражения на жертвата. Чрез прегръщане и целуване на заразения домашен любимец могат да се заразят деца и възрастни. При подозрение за бълхи бельото трябва да се изпере на 90 градуса.

Кърлежите нападат все по-голям брой хора. Заразяването с инфекциозни причинители става чрез слюнка, която те вкарват чрез ухапване в кръвта.

Не само чрез ухапване, но и при размачкване на кърлежа човек може да се зарази от лаймска болест, марсилска треска, хеморагична треска, ку-треска, кърлежов енцефалит. Затова при всяко ухапване от кърлеж по възможност той трябва да се изследва и болният да се наблюдава минимум 30 дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти