Защо продавач не е срамна професия?

Галина Петкова
Снимка: Личен архив

Вече познавате добре нашата специална рубрика "Професии", която представяме с нашия автор Симо Колев. 

Симо интервюира успешни в своята професия личности, а фокусът са децата.

Да, именно децата. 

Ако вие сте родител или често комуникирате с дечица - не пропускайте да следите, четете и след това - да разказвате на малките за професиите, които ще ви представяме занапред.

Децата трябва да познават лицата на различните професии още от малки, за да имат достатъчно представа с какво ще се сблъскат, когато пораснат.

Новият гост на рубриката "Професии" е продавачът и управител на магазин на марката Esprit в град София Галина Петкова.

Ето какво разказа тя за кариерата си пред Симо Колев:

- Каква искаше да станеш, когато беше малка?

Като повечето малки момичета и аз мечтаех да стана балерина и модел. Израснах на село в добружанския край, за което съм изключително щастлива, защото детството ми беше изпълнено с безкрайни игри и безброй мечти и добри приятели с които сме запазили приятелството си и до днес.

- Как се става продавач и управител на магазин? Кои са качествата извън образованието, които най-много ти помагат?

За да станеш добър продавач трябва винаги да се отнасяш позитивно с клиентите си. Да познаваш продуктите, които предлагаш и да имаш амбицията да продаваш без да преиграваш.

Успешните продавачи трябва да могат да печелят доверието на клиентите си и да са честни с тях.

Да си управител на магазин трябва да умееш, не само да продаваш отлично, но и да успееш да спечелиш уважението на екипа си да можеш да го мотивираш и вдъхновяваш да постига по- високи резултати.

- И какво точно правиш?

Моята отговорност е да осигуря високо ниво на обслужване на клиентите в магазина и да следя резултатите. Да увеличавам максимално възможностите за продажби. Да гарантирам, че визуалният мърчандайзинг отговаря на правилата и изискванията на марката. Да назначавам и обучавам персонала, както да поставям и реализирам определени цели заедно с екипа си.

- Кое е най-трудното в работата ти?

Във всяка професия има трудни моменти, няма лесна работа, но аз се стремя да намеря баланса и да разрешавам проблемите тихо и кротко и всички страни да са доволни.

- А кое е най-интересното?

Най-интересни са хората - много и различни характери и предпочитания. Това прави работата ми различна и непредсказуема. Любопитна съм да разбера каква е изненадата на всеки следващ ден!

Интересни са и конкурентите - днес пазарът е предизвикателен и изисква внимание към всеки детайл, бърза реакция на всяка промяна! Намирам това за вдъхновяващо - постоянно си предизвикан да бъдеш по-добър, по-интересен!

- Можеш ли да бъдеш продавач цял живот?

Да разбира се. Работя за този бранд от 11 години с много голямо желание и любов и със страхотен екип. Когато обичаш това, което работиш, не усещаш как времето лети. Шегували сме се с колегите как остаряваме и всеки ден ходим на работа, подпирайки се на бастун с логото на лейбъла. (ха-ха)

- Как протича твоят ден и какви са предизвикателствата в работата ти?

На първо място съм родител и денят ми започва с подготовката на сина ми за детската градина. След това си правя една хубава тренировка и отивам на работа. В кратка сбирка обсъждаме какво ни предстои в конкретния ден или седмица и денят преминава в обслужване на клиенти, мърчандайзинг, обучение на персонала и много положителни емоции.

- Ако не беше станала това, което си, какво щеше да работиш?

Не съм се замисляла, обичам работата си и ако трябваше да избирам сега, пак бих избрала тази работа и този бранд.

- Какво научи в училище и какво не успя да научиш там?

В училище научих много, благодаря на моите учители, които ме въведоха в живота, както и на моите прекрасни  родители, които ме възпитаха и сега се старая да предам всичко на детето си.

Не успях да се науча да пея, но знае ли човек може и това да стане. Човек се учи, докато е жив.

- Колко е годишният ти доход? Колко пари се печелят като продавач и управител на магазин...

Много зависи от конкретната компания, резултатите, опитът и колко дълго си бил на тази позиция. Различно е. И не само абсолютната стойност е важна. В моя случай - доволна съм, през годините съм стигнала до нива, които ми позволяват да имам достоен принос към семейния бюджет.

- Каква е разликата между професията на продавача и управителя на магазин и всяка друга професия?

Всяка професия носи своите предизвикателства. В нашата професия е важно да притежаваш: увереност, позитивност, независимост, комуникативност. Когато сме усмихнати и доброжелателни, когато човек усеща, че е добре дошъл и че се радваме на присъствието му, ние на половина сме го спечелили.

- Кога за последен път си каза "Обичам си работата"?

(ха-ха) Преди малко, като ме попита „Ако не беше станала това, което си, какво щеше да работиш?“. Всеки ден го казвам. Човек трябва да обича това, което прави, за да е истински щаcтлив.

Припомнете си още:

Теодора Духовникова за емоционалната интелигентност да бъдеш актриса

Счетоводителят, който ме убеди, че работата му е интересна

Говори съдията!

Как се става директор на детска градина

Откровено от един учител по история...

Професия: познавач на човешката душа

Да обясниш професията си на дете: Део

Да обясниш професията си на дете: Лиляна Павлова

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти