Агресивните деца "издават" слабохарактерни родители

Агресивните деца "издават" слабохарактерни родители
Снимка: Thinkstock

Още през първите години от живота на детето неговите родители трябва да изкореняват в него чувството на агресия. Това е мнението на професора по педиатрия, психиатрия и психология Ричард Трембли от Университета на Монреал, Канада.

Според него, ако на агресивността в ранното детство не се обръща никакво внимание, детето ще порасне още по-агресивно.

В своя доклад, изнесен на събранието на лондонското Кралско общество, Трембли пояснява, че най-агресивни са децата от 18-тия до 24-тия месец след тяхното раждане.

Но истинска проява на агресивност може да се наблюдава и в периода от 9-ия месец чак до четвъртата година. Именно тогава е особено важна възпитателната роля на родителите, които трябва да пресичат всякакви пориви на гняв и злост у своите деца.

Ученият смята, че по-жестоки и по-цинични стават децата на тези родители, които самите са били агресивни в детството си. В бъдещето тези деца по-често стават наркомани или алкохолици.

Любопитен факт е, че жените, които пушат по време на своята бременност, имат по-голяма вероятност да родят агресивно дете. 

Децата стават зли и поради социални причини. Пик на детската агресия се регистрира в семействата с ниски доходи и лоши взаимоотношения между родителите. Ако детето се е родило недоносено или неговата майка е имала антисоциални прояви в детските си години, съществува по-голям риск детето да бъде жестоко.

Резултатите от най-новите изследвания доказват, че агресивното и жестоко поведение на хората и животните е свързано с ниското съдържание на серотонин в мозъка, а именно това е веществото, което контролира и апетита, съня, настроението и емоциите на човека, съобщава Би Би Си.

Агресията е реакция на срив на някаква дейност, планове, ограничения забрани или неочаквани трудности. Най-склонни към агресията са малките деца, чиято нервна система все още се формира.

Признаците на тази жестокост могат да се открият много лесно. Първоначално тя се изразява в силния плач. На по-късна възраст агресията е форма на протест на детето в отговор на поведението на родителите.

На децата, които манипулират родителите си с викове и плач, не трябва да се отстъпва. В противен случай, това ще им стане навик. Но на детето не трябва и да се вика, защото това ще предизвика нова вълна на агресия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти