Техника за домашен доматен сос

Техника за домашен доматен сос

Техника за домашен доматен сос
Снимка: netinfo
1.86 от общо 7 гласа

Необходими продукти:

1 кг. домати
Шепа пресен босилек
3-4 скилидки чесън, обелени и почистени
4-5 супени лъжици зехтин
Сол и пипер
1 супена лъжица червен пипер
1 супена лъжица захар

Начин на приготвяне:

Много важна част от приготвянето на домашен доматен сос е да използвате белени домати, без семки. Да обелите пресни домати може и да е много лесна задача, стига да знаете този трик:

Напълнете голяма тенджера с вода и сложете на котлона да заври, след което сложете всички домати цели (измити) във врящата вода за около 30-40 секунди. Извадете ги и ги поставете върху дървена дъска за рязване. Веднъж минали през горещата вода, те ще се обелят много лесно.

След като ги обелите, разрежете на няколко големи парчета като междувременно махнете семките и излишната вода в доматите, защото ще ползвате само месото на доматите. Изхвърлете водата от тенджерата и в същата тенджера загрейте няколко супени лъжици зехтин на висока температура, добавете обелените домати, босилека и чесъна и започнете да готвите на средно висока температура около 30-40 минути, като разбърквате от време на време. Сосът ще започне да се сгъстява и водата ще се изпари.

Към края на 30-те минути сосът ще е доста гъст, затова трябва да разбърквате по-често за да не изгори. Когато се сгъсти достатъчно изключете котлона, овкусете със сол, черен и червен пипер и добавете захарта ако е необходимо. Ако ползвате сладки домати може да не ви трябва захар, преценете спрямо вашият вкус. След като изстине напълно, може да го съхранявате в кутия в хладилник около 5-6 дни.

Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!

Други рецепти:

Теория на соса
Зелеви сарми с млечен сос
Универсален аржентински сос
Патладжани с доматен сос
Карфиол с таханов сос
Гьоза

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти