Кускус с хрупкави зеленчуци

Полезно и вкусно

Кускус с хрупкави зеленчуци
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Продукти:

(за 4-5 порции)

*1 чаша кускус
*3-4 тиквички
*2 червени чушки
*1 морков
*5-6 глави лук
*3 супени лъжици зехтин
*1 чаена лъжица мед
*1 чаена лъжица сладък червен пипер
*¼ чаена лъжица кимион
*¼ чаена лъжица канела
*¼ чаена лъжица куркума
*сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на шайби. На дъното на дълбок съд се слага 1 1/2 супена лъжица зехтин и се загрява заедно с лъжицата мед.

Добавя се нарязаният лук и се оставя да се карамелизира на слаб огън за около 20-25 минути, като периодично се разбърква добре.

Накрая се добавя сладкият пипер и отново се разбърква (аз използвах специален турки червен пипер, киснат в зехтин в орехови бъчви, което придаде особено наситен и пикантен вкус на карамелизирания лук).

През това време кускусът се сварява в подсолена вода в съотношение 1:1 1/2-2 за около 10 минути. Измива се със студена вода, за да спре процеса на готвене, изцежда се от водата, прибавят се кимионът, канелата и куркумата, разбърква се и се разрохква с вилица. По желание може да се добави и шепа стафиди, аз ги пропуснах, защото нямах налични.

Тиквичките, моркова и чушката се почистват, измиват и нарязват на кубчета. На дъното на дълбок съд се слага 1 1/2 супена лъжица зехтин и зеленчуците за сотират за не повече от 10 минути, за да останат хрупкави. Овкусяват се със сол и черен пипер.

Трите съставки на ястието се аранжират в общо плато или отделни сервизни чинии. По желание може да се поръсят със ситно нарязан пресен копър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти