Най-мръсните вещи на една ръка разстояние от нас

Най-мръсните вещи на една ръка разстояние от нас
Снимка: Thinkstock

Много от предметите, които докосваме всеки ден могат да ни разболеят, защото създават перфектна среда за развитието на редица опасни вируси и бактерии.

Ето кои са осемте най-мръсни неща в нашето ежедневие.

Пазарска чанта за многократна употреба
Разбира се, така пазите Земята чиста, но не и ръцете си. Изследователи от два университета наскоро намериха вредни бактерии в 99% от торбите за многократна употреба, които тестваха. От тях 8% са ешерихия коли или с други думи, фекално замърсяване. Как да се справите с проблема? Повечето торби за многократна употреба могат да се перат в пералнята, за разлика от найлоновите.

Вашият мобилен телефон
Милиони бактерии. Едно проучване от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина открива колонии от фекални бактерии върху един от всеки шест мобилни телефона. Друго проучване на 25 модела смартфони установява наличието на опасните стафилококови бактерии върху почти половината.

Дистанционното на телевизора
Вие обичате вашия телевизор, а вирусите и бактериите обожават дистанционното му. Половината от дистанционните наскоро изследвани от учени от Университета на Вирджиния са покрити с вируси и бактерии. За да се освободите от тези малки нежелани гости, използвайте кърпа, напоена със спирт.

Дъската за рязане

Мястото, където превръщате в хапки всички онези здравословни плодове и зеленчуци, е населено с двойно повече бактерии от типичната седалка на тоалетната. За дезинфекция използвайте белина и изплакнете добре.

Гъбата за съдове

Гъбите се използват, за да пазят съдовете чисти, но те също така задържат милиони микроби, създавайки им перфектна влажна среда. В някои гъби за миене на съдове са намерени 20 хил. пъти повече бактерии, отколкото в тоалетните чинии.

Четката за зъби

Подобно на дъската за рязане, четката за зъби може да е домакин на огромни колонии от бактерии, дори 200 хил. пъти повече от тези, обитаващи тоалетната. Ето защо антибактериалната вода за уста е необходимост, а не прищявка.

Бюрото

Може би си мислите, че е вашите колеги нарочно ви заразяват с настинки и грипове, но всъщност вината за постоянните здравословни проблеми имат нещата по вашето бюро. Телефонът, слушалките и клавиатурата са пълни с вируси и бактерии.

Прочетете още:

Къде се крият най-много бактерии

Как да почистим качествено кухнята

Коя е по-безопасна: Дървена или пластмасова дъска за рязане

Опасните хавлиени кърпи

Кое е най-мръсното място в дома?

Чантата е по-мръсна от тоалетна

Невидимата заплаха

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти